Vendee Globe

stillebeltet15nov
stillebeltet15nov

Thomson først ut av «fengsel»

Alex Thomson valgte raskeste vei gjennom doldrums

Publisert Sist oppdatert

Alex Thomsons «Hugo Boss» har kl 0900 idag et forsprang på 65.7 nm over nærmeste konkurrent, Armel Le Cleac´h i «Banque Populaire» med Vincent Riou og «PRB» bare 0.3 nm bak. En tetgruppe på fem som også inkluderer Sebastien Josse og Paul Meilhat har opparbeidet et forsprang på neste gruppe og vil trolig øke dette ytterligere som de første til å passere høytrykket ved St. Helena.

Etter flere timer i regnvær og lett og skiftende vind, men ved å velge en enkel og direkte kurs gjennom stillebeltet var Alex Thomson gjennom allerede går ettermiddag. - Jeg ønsker å komme meg ut av dette området raskest mulig fordi jeg hater disse forholdene, sa Thomson igår. 

- Det er vanskelig seiling. Det er liten hjelp i gribfilene fordi de har liten betydning i dette området. Du kan studere satellittbilder eller Quikscat bilder som viser vindvinklene på et gitt tidspunkt, men det er fremdeles mye gjetting og flaks involvert. For meg er det i hvert fall ingen eksakt vitenskap, sier Thomson.

- Snakker du med Jean Yves Bernot, vær coach for flere av de franske seilerne, legger han vitenskap til grunn. Jeg valgte å gå inn i stillebeltet lengre øst enn de andre og derfra seile på vinklene og følge skyene etter hvert.  

Thomson vil trolig passere ekvator idag, omkring ett døgn raskere enn rekorden fra 2004. 

Sydatlanteren som venter ser mer komplisert ut, men fordi høytrykket rundt St Helena ser ut til å ligge mer østlig enn vanlig kan det se ut som om tetgruppen kan få en fin passasje før de østlige vindene dør og blir skiftende. 

Ranking (Top 5 of 29 as of 09:00 UTC)

1. Hugo Boss, Alex Thomson (GBR), 21523.8 nm to finish

2. Banque Populaire VIII, Armel Le Cléac'h (FRA), 65.7 nm to leader

3. PRB, Vincent Riou (FRA), 66.0 nm

4. Edmond de Rothschild, Sébastien Josse (FRA), 87.5 nm

5. SMA, Paul Meilhat (FRA), 88.3 nm

 

D9 : The Doldrums and its mysteries ! by VendeeGlobeTV