Vendee Globe

Thomson mer enn halverer Le Cléac'h´s forsprang

Franskmannen tapte mye av forspranget da han jibbet mot nordøst, men Thomson bryr seg mindre om avstanden mellom båtene.

Publisert Sist oppdatert

Det faktum at Alex Thomson har redusert Armel Le Cléac'h´s ledelse fra 190 til bare 76 nm i løpet av 24 timer har liten betydning for den britiske seileren som nå slikker sårene etter det første og forbereder seg til det neste kraftige lavtrykket. 

Lavtrykkets bevegelse har tvunget Le Cléac'h som har ledet Vendée Globe nå i mer enn en uke, til å jibbe tilbake mot nord-øst. Det har, i hvert fall på kartet, redusert forspranget hans fra 195 nm til mindre enn 80 på 24 timer frem til søndag ettermiddag. Reduksjonen i forspranget kan også ha sammenheng med at Thomson har seilt for styrbords halser og dermed kunne benytte «den gode» foilen

Thomson har vær gjennom to brutale døgn i Tasmanhavet og etter hvert inn i Stillehavet, men igår var vinden nede i «bare» 30 knop, - Vi får se hva situasjonen er etter det andre lavtrykket. Armel er litt lengre øst enn meg så han burde være gjennom det litt raskere, men alt avhenger av vindvinkelen når vi kommer ut av lavtrykket. Derfor er avstanden lite relevant i øyeblikket. Vi må se lenger frem, sier Alex Thomson.

Ca. 1.200 nm bak ledende Le Cléac'h, har både Paul Meilhat i «SMA» på 3. plass og Jéremie Beyou nå passert det teoretiske halvvseis punktet i seilasen.  Jean-Pierre Dick i «St Michel-Virbac» og Jean Le Cam i «Finistère Mer Vent» har passert Cape Leeuwin. Le Cam på 8. plass passerte nøyaktig tre timer raskere enn den forrige rekorden satt av François Gabart i 2012. Den 57 år gamle seileren i den optimaliserte Farr båten, som under navnet «Foncia» med Michel Desjoyeaux vant Vendée Globe i 2008, vant det siste Barcelona World Race sammen med Bernard Stamm.  Le Cam er fire dager og ni timer raskere enn han var i 2012,  Dick er to døgn og en time raskere.