Påskeferie til fjells og til vanns

Kombinasjonen av seile-og skiturer er populært blant turister fra Mellom-Europa. I går kastet vi loss fra Eidkjosen i Tromsø med kurs for Lyngsalpene.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Thomas Rabl og Rupert Oblasser fra Østerrike pakker skiene om bord i Delphiaen til Boreal Yachting. Skipper Espen Bertselsen til høyre.

Djupvik, Lyngsalpene:

Sammen med to andre båter fyllt opp av mellomeuropeiske turister legger vi fra Boreal Yachtings base i Eidkjosen på Kvaløya. Om bord i vår Delphia 37 « Arctic Vision» er tre østerrikere, i tillegg til skipper Espen Berthelsen og coskipper Sebastian Fall. I en pose på dekk ligger seks par randonneski surret fast .

Aktiv ferie

Målet er todelt; bestige fjelltopper i Lyngen og omegn på godt over 1000 meter om formiddagen, og så bruke ettermiddagen til å seile til neste havn. Trekkplasteret for den økende mengden er nettopp kontrasten mellom de hvite fjellene, sjøen og muligheten til å kombinere disse løpet av en ukes aktiv ferie.

– Kombinasjonen av å seile og stå på ski er spennende, forteller Rupert Oblasser, som sammen med venneparet Daniela og Thomas Rabl er i Norge for første gang.

Økt etterspørsel

Espen Bertelsen er sønn av Ivar Bertelsen, som startet Boreal Yachting i 2003 da han kjøpte sin første båt, en Dufour Gib Sea 37. I dag har charterfirmaet agenturet for Nord-Norge på Delphia seibåter, og disponerer 13 båter i charter mer eller mindre året rundt. I flåten finnes i tillegg til Delphia 37, 33, og 2 x 47, også flere Bavaria-båter og en Dufour 455. En Delphia 40 som eies av  folkehøyskolen 69 grader nord i skoleåret, brukes til charterutleie i regi av Boreal Yachting om sommeren.

Om sommeren går det mest i bare-båtutleie, med Tromsø og Svolvær som base. Mange velger å seile enveis-strekningen fra Tromsø til Lofoten eller vise versa. Seilentusiaster fra Øst- og Mellom-Europa utgjør den største gruppen kunder. Men også nordmenn har oppdaget mulighetene den nordnorske skjærgården byr på og vil leie båt her oppe, forteller Bertelsen.