Bildene på veggen er av lokale Tromsø-båter og skal etterhvert rammes inn.
Bildene på veggen er av lokale Tromsø-båter og skal etterhvert rammes inn.
Verdens nordligste for seilere
Verdens nordligste for seilere

Verdens nordligste for seilere

I sjåen i en Tromsø-bakgård ligger det som muligens er verdens minste og sannsynligvis verdens nordligste spesialforretning for seilere.

Publisert Sist oppdatert

Innehaver Svein Morten Sørensen tar meg med inn i bakgården i sitt malerfirmaet Maleran AS, opp trappen og inn i sjåen, og inn i det som er en typisk Tromsø-bygård fra slutten av 1800-tallet. Så åpnes døren til et bittelite rom, fylt opp med sjakler, blokker, vinsjehåndtak, og seiltøy i forskjellige farger og fasonger. Dette er butikken Pole Yachting, som startet opp for en måned siden.

– Vi håper å kunne flytte butikken ned på gateplan til neste år, sier Sørensen, som eier båten ”Sees”, en  First 40,7 og er en ivrig shorthanded-seiler. Han forteller at de bare i løpet av den ene måneden som har gått siden åpningen har hatt fortjeneste nok til at han kunne hatt en person ansatt.

Målet er å kunne drive seilbutikken som en bi-beskjeftelse ved siden av malerfirmaet, og holde åpent noen timer hver dag i sesongen og ved behov resten av året. – En super sommerjobb for en seilinteressert og kyndig ungdom, tenker innehaveren, og understreker at tilgjengelighet, rask levering og service vil være viktigere enn å ha et stort lager av de samme produktene inne til en hver tid.

Utvalgte produkter

Vil ønsker ikke en fancy butikk hvor vi må legge på prisen for å dekke husleia, men samtidig føre noen nisjeprodukter i toppklasse, understreker butikkeieren og peker på karbonvinsje- håndtakene fra Lewmar som et eksempel.

– I Tromsø er vi litt utsulta på nyheter. Selv om vi ikke har alt inn til en hver tid, skal vi kunne levere nyheter som dere skriver om i Seilas i løpet av en dag eller så. Det skal komme med første fly til Tromsø. Blant produktene som er inne er seiltøy fra Gill og Ronstan, Sailboots, og Tylaska sjakler, i noen andre standardprodukter. Målet er likevel ikke å tilby mange eksemplarer av hvert produkt eller plagg, men noen eksemplarer av utvalgte produkter.

Båter fra hele verden

Selv om Tromsø kun har rundt 100 båter som aktuelle kundegruppe, er byen siste havn før Ishavet og Svalbard, eller den største havnen for Russland for mange seilbåter på vei nord eller østover. I tillegg er Optimist-miljøet blant ungdommen på vei opp og frem. – Bakgrunnen for at jeg startet butikken er at Tromsø har manglet en foretning med kompetanse innen seiling. Båter fra hele verden kommer innom Tromsø, og vi ønsker nå å tilby tjenester i samarbeid med våre partnere sørpå. Med Pole Yachting skal seilerne ha et sted der de kan gå for å få kvalifisert hjelp til valg og reparasjoner av rigg, seil og andre spørsmål som kunden ønsker en rask løsning på. Forklaringen på at et så liten butikk allerede har fått et internasjonalt navn som ”Pole Yachting” er at alle de utenlandske seilerne som er innom byen skal kunne gjenkjenne og huske navnet.

Gode partnere i sør

Med gode samarbeidspartnere i andre deler av landet, skal Pole Yachting kunne foreta målinger og anbefalinger på stedet for så å sende bestilling som da ikke skal ta lenger tid enn flyturen nordover fra pakkestedet. Sørensen berømmer all støtten han har fått fra leverandører og partnere sørpå og trekker spesielt frem Steinar Johannessen på Skaane Marine og Espen Kamperhaug hos Elvstrøm Seil. Claus Landmark er dessuten inspirasjonskilden bak butikk-prosjektet i Tromsø-bakgården. Det er likevel de lokale seilbåtene som har fått hedersplassen på veggen i det som sannsynligvis er verdens nordligste og muligens også minste spesialforetning.