Gamle båter versus nye

Ulik levetid og ulike problemer

Tror du at du sikrer deg mot tekniske problemer ved å kjøpe en ny båt? Da må du tro om igjen. Som med mye annet utstyr blir kompleksiteten større og kvaliteten mer marginal. Resultatet er mer trøbbel.

Publisert Sist oppdatert

Ideen til denne artikkelen har modnet over mange år, men den fikk for alvor substans da jeg selv kjøpte en eldre, 45 fots seilbåt til langtur i 2012. Gjennom de følgende årene gjorde jeg selvfølgelig egne erfaringer med tekniske problemer, vedlikeholdsbehov, byggekvalitet og så videre, men jeg snakket også mye med andre seilere som hadde kjøpt seg andre typer båter. Noen av disse båtene var helt nye, andre var veldig gamle, men de fleste lå et sted imellom disse to ytterpunktene.

Det skjer for alle

La meg komme med noen konkrete eksempler: Et ungt finsk par hadde kjøpt en helt ny, fransk båt på 37 fot som de ville seile over Atlanteren med. Allerede da de kom til Spania, begynte rorlagrene å skape problemer. Rorstammen hoppet frem og tilbake, lagrene var tydelig slitt. Det var også flere andre, mindre problemer med båten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her