SØT MUSIKK: Charlotte Bratberg og Andreas Lundbø legger ut på langtur etter å truffet hverandre på Tinder.
SØT MUSIKK: Charlotte Bratberg og Andreas Lundbø legger ut på langtur etter å truffet hverandre på Tinder.

Fra Tinder-treff til Karibia

Det finnes bare to tragedier i livet. Den ene er å oppnå det man drømmer om, og den andre er å ikke oppnå det, påstår Oscar Wilde.

Publisert Sist oppdatert

For innlandsgutten Andreas Lundbø førte en match på dating-appen Tinder til et uventet eventyr. Tinder-treffet med Charlotte Bratberg for et par år siden førte til date om bord på «Villa Vilja» i Polarhavna i Tromsø. I sommer kaster paret loss med kurs mot Karibia.

– Tenk å kunne våkne opp på en ny plass nesten hver dag, ta seg et morgenbad, lage seg fersk fisk til middag og oppdage steder som er utilgjengelig med bil, skriver Lundbø i denne utgaven av SEILmagasinet.

Paret i 30-årene er ikke alene om å søke lykken under horisonten. I fjor sommer traff SEILmagasinet det nygifte paret Monica Lie og Thor Magnus. Også de hadde truffet hverandre på nett, funnet tonen, giftet seg i Skagen og lagt ut på bryllupsseilas, og i Stavern ble de tatt i mot med hornmusikk på brygga. Paret legger ut på langtur i høst. De har ingen planer om å komme hjem til Norge, og vil livnære seg på chartervirksomhet og salg av solcellepaneler til andre båter.

Gründertilværelse

Vi har ikke statistisk grunnlag for å påstå at det er en trend blant unge å legge ut på langtur, men vi kjenner til en rekke langturprosjekter. I en verden som bindes sammen av satellitter og nettlinjer er det lett å holde kontakten med venner og kjente fra de fleste av verdens hjørner. Familier underviser barna om bord, og holder kontakt med skolen hjemme. Monica Lie og Thor Magnus dyrker gründertilværelsen på blåmyra med charter og nettbasert salg av solcellepaneler.

Tidsånden preges av individualisme, globalisme og en god dose hedonisme, der omkvedet er at vi lever bare én gang, og må leve mens vi kan. I Norge er vi så privilegerte at denne typen drømmer lar seg realisere, i alle fall om man er villig til å renonsere noe på karriere, og tåler tanken på å gå glipp av gevinster i boligmarkedet.

Bratberg og Lundbø legger ut på jordomseiling i en Etap 34s. Slike båter ligger til salgs på nett for rundt en halv million kroner. Villmannen Jarle Andhøy har vist at man kan seile til Antarktis i en Vega 27. Riktignok er ikke dette blitt noen trend, men det ligger slike båter til salgs på nett fra 20 000 til 49 000 kroner, som ikke er stort mer enn en månedslønn for de fleste av oss.

Poenget er at brukte seilbåter er blitt veldig rimelige. Verden har krympet. Og mange nordmenn har økonomisk frihet til å velge bort arbeidslivet for kortere eller lengre perioder. Det er bare å kaste loss, og dra dit peppern gror!

Eller du kan seile til Hutaheiti.