UTKIKKEN

Nærmere naturen

Nærhet til naturen og frihetsfølelse er de viktigste grunnene til at folk velger båtlivet, ifølge båtlivsundersøkelsen, som nylig ble lagt frem.

Publisert Sist oppdatert

Ikke alle tar den like langt ut som Magne Klann. Når dette skrives har han nettopp seilt hele Norge på langs fra Nordkapp til Lindesnes i en liten jolle (RS Aero). Distansen er på over 1000 nautiske mil. Klann har seilt om dagen og overnattet i sovepose under storseilet på strender om natten.

Likevel kan Klanns seilas sees som et uttrykk for den nye trenden i båtlivet, som vi ser konturene av med båtlivsundersøkelsen 2018. Stadig flere av oss velger det enkle båtlivet, og det er en påfallende endring i strukturen i fritidsbåtflåten. Antallet båter har vokst, men den samlede verdien av flåten har gått ned siden fritidsbåtundersøkelsen i 2012.

Små båter

For seks år siden konkluderte Opinion med at det var 752 000 fritidsbåter i Norge. I år har antallet vokst til 948 000 båter med stort og smått. Mest smått. Verdien har samtidig gått ned i samme periode fra 75 milliarder kroner til 73 milliarder kroner. Veksten dreier seg om åpne småbåter, vannscootere og kajakker.

Litt overraskende for oss seilere er det at antall seilbåter går tilbake. Etter vår mening rimer ikke dette helt med andre funn i undersøkelsen. 85 prosent av de 2,3 millioner nordmennene som i fjor var ute med båt, svarer at naturopplevelse er viktigste grunn til å dra på sjøen. Deretter følger frihetsfølelse (74 prosent) og fred og ro (73,5 prosent). Finnes det noen bedre form for fred og ro enn å skru av motoren og kjenne vinden ta tak i båten og hjelpe henne frem? Skli nesten lydløst gjennom vannet i lett sommerbris. For meg er dette en magisk følelse hver gang.

Og så frihetsfølelsen da! Den største frihetsfølelsen er å legge igjen klokka hjemme, og seile dit vær og vind fører deg. Dette er lettere sagt enn gjort i våre dager med travelt program både på jobb og i fritiden. Men nettopp derfor er belønningen så stor når man seiler når man lyst, og dit vinden blåser.

Inspirasjon

Ifølge båtlivsundersøkelsen er det altså færre seilbåter her i landet enn for seks år siden. Antall seilbåter med overnattingsmuligheter skal ha gått ned fra 35 000 i 2012 til 27 000 i år. Jeg tror det ikke før jeg får se det, og ingen kan svare på hvor de 8000 seilbåtene er blitt av. Jeg har spurt Opinion, Norboat og KNBF, som ikke kan si hvor båtene er blitt av.

Likevel er det ikke til å stikke under stol at seilbåtsalget har gått overraskende tregt de siste ti årene. Vi tror det ligger store vekstmuligheter for seiling i årene som kommer, men det må nok satses og tilrettelegges på nye måter for å få med nye folk. Enkelhet, inkludering og naturglede er stikkordene her.

Det er nok ikke så mange som vil følge i Magne Klanns lange kjølvann i en jolle, men han kan være en inspirasjonskilde for oss alle. En liten båt kan gi store opplevelser.

God seilsommer!