Utskifting av kokeapparat i seilbåt
Jeg kjøpte i høst min første seilbåt.Kokeapparatet er delvis defekt. Det er en primus som fyres med lampeparafin. Det er kun det ene blusset som virker. Jeg ønsker å bytte dette, men er i tvil om jeg skal velge et kokeapparat på rødsprit eller parafin. Jeg ønsker i første omgang å unngå gass ombord. Har du noen gode råd. Jeg har også tatt ut motoren for overhaling, og vil passe på og bytte ut lydisoleringen. Hvilken type isolering skal jeg velge? Motoren er en 7,5 hk Volvo penta MD5B.
Hei Per Olav
Gass, sprit eller parafin (primus eller fordampning) har alle sine fordeler og ulemper, og selv har jeg i mitt mangeårige båtliv hatt alle kokevarianter i mine mange båter. Ettersom alle tre systemer fortsatt er å få i handelen, tyder det også på at det er forskjellige behov, ønsker og delte meninger blant oss båtfolk om hva vi vil koke på. Er nærmest fristet til å si at valgets kval avhenger av eget lynne og personlighet! Noen vil ha mest mulig hjemmekomfort, noen har liten tid, andre vil ha det enklest mulig mens atter andre vil ha høyest mulig sikkerhet osv. Selv har jeg vel nå fjernet meg fra å vurdere rødsprit, selv om disse spritapparatene er superenkle, superdriftssikre, rimelige i innkjøp og bruker brensel som ikke står under trykk. Men de har lav effekt, lang koketid, soter (riktignok ikke så mye med iblandet ti prosent vann), lukter, svir i øynene, må stadig etterfylles og rødsprit er dyrt. Da er det bedre med primus mener jeg. Parafin/lampeolje er også tryggere å ha om bord i større mengder enn rødsprit. Andre fordeler sammenlignet med spritapparatene er kortere oppvarmingstid, større effekt, rimeligere drift, og parafin er vanligvis lettere å få tak i (i hvert fall i Norge). Ulempene er brennstoff under trykk og forvarmingen som, hvis den ikke gjøres lang nok, kan føre til ukontrollerte høye og farlige flammer. Et veldig godt parafindriftsalternativ er imidlertid Wallas fordampningsbrennere. Her er parafinen ikke under trykk, det er ingen åpen flamme og ingen sot eller lukt. Ulempene er dyr i innkjøp, litt lang oppvarmingstid, krav til ren parafin (lampeolje), de bruker strøm og driftsstabiliteten er avhengig av godt vedlikehold og god batterispenning. Vanlige feil er svekket veke eller spiral- eller viftemotorproblemer. I dag bruker jeg for øvrig gass om bord. Hvis anlegget er i henhold til de nye gassforskriftene er dette helt trygt, og fordelene utklasser de andre brenneralternativene, men et gassanlegg krever mye kvalifisert installasjon og bæring av tunge flasker. Derfor ville jeg nok også vurdert en vanlig to bluss primus om jeg ikke hadde hatt gass fra før. Nevnte Wallas Safeflame (og også Wallas varmeapparater) har jeg for øvrig hatt flere av. Dette er fantastiske innretninger når de virker som de skal, men selv har jeg hatt så mye plunder og reparasjoner opp gjennom årene med dem at dette ikke lenger er et alternativ for meg. Men når det er sagt, så er driftssikkerheten bedre nå enn før og jeg ikke hatt noen problemer med de Wallas’ene som har gått på diesel. Så det siste kunne jo også vært et alternativ. Men i ditt tilfelle ville jeg nok likevel holdt meg til primus, kjøpt en ny eller fått utbedret den gamle av en kyndig reparatør. Da vil du få erfaring med den og kan eventuelt skifte til lukket forbrenning (parafin eller diesel), eller kanskje gass, ved en senere anledning.
Når det gjelder lydisolering skal du bruke tungplater, de som er tunge og dekket med en lys grå plastfolie for beskyttelse mot oljer og for lett renhold, og som oppfyller kravene til fritidsbåtdirektivet. Fås blant hos båtutstyrsforretninger og Biltema.