Furuno viser hvordan

Igjen setter Furuno en ny standard for plottere. På Sjøen for alle kan du oppleve deres to nye modeller.

Publisert Sist oppdatert

Furuno satte en helt ny standard i 2007 med NAVnet-teknologien. De var førts ute med sømløs zoom og panorering. Nå kommer Furuno med berøringsskjermer på sine to nye plottere, og kopiert Apples patent. Plotterne med 9 eller 14-tommers skjerm har multitouch-teknologi. Det gjør at du kan zoome med to fingre, slik som på iPhone og iPad. Multitouch gir et mer intuitivt brukergrensesnitt. Som Simrad og Raymarines nye plottere, kan du både styre plotteren med berøringskjermen, eller med knapper.

Lekker design

En glassplate dekker hele plotteren, noe som gjør den elegant. Glassplaten er limt til skjermen under, slik at det ikke er fare for dugg. Skjermen skal også være synlig med polariserte brilleglass.

Mange valgmuligheter

Du kan bruke alle kart til NavNet TZTouch, både Navionics, Jeppesen og sjøkartverkets kart. Man kan kjøpe kart og flyfoto for Norge, forteller Elin Hessen som er markedsansvarlig hos Furuno i Norge. Valg av karttype gjør at brukeren selv kan velge den kartteknologien han liker best, og er ikke låst til en kartprodusent.

Gjør det riktig

Furuno har også utstyrt sine nye plottere med WiFi, eller trådløst nettverk. Men Furuno ser ut til å ha gått mye lengere enn Raymarine med denne teknologien. Raymarine gjør at du kan bruke iPad som en slaveskjerm til plotteren, men Furuno lar også brukeren kunne styre plotteren fra iPaden. Du kan også bruke iPad og iPhone som et ekstra display, som vind og vær.

Raymarine lanserte helt nye plotere under messen i Dusseldorf, les om nyheten her.

Raskt nettverk

Furuno satser stort på ethernett. Det gjør at data flyttes raskere mellom enheter enn ved bruk av NMEA2000. Men de nye plotterne kan også bruke NMEA2000, eller CANbus som Furuno bruker som terminologi. Noen direkte NMEA0183 tilkobling finnes ikke. For å bruke gammelt utstyr kreves det en NMEA0183 omformer.

Dyrt og deilig

Furuno setter en ny standard, og tilbyr plottere i øverste klasse. Høyt oppe ligger også prisen. NavNet TZTouch 9" koster ca. 45 600 kr, og NavNet TZTouch 14,1" koster ca. 59 800 kr. Det betyr at du nesten får to Raymarines nye E-serie med 9 tommers skjerm for prisen av en 9-tommers plotter fra Furuno.

Tross høy pris, så har plotteren noen svakheter. En er høyt strømforbruk. Den andre er at værbeskyttelsen kunne vært bedre. Oppløsningen på skjermen kunne også vært bedre. Den ligger på samme linje som konkurrentene, noe som faktisk er lavere enn hva du finner på en iPhone 4. (Furuno TZT9 har 800 x 480, mens iPhone4 har 960×640).