Skjermbilder fra iphone.
Skjermbilder fra iphone.
Stian Henriksen har valgt å anskaffe seg etvanntettarmband holder til iPhone.
Stian Henriksen har valgt å anskaffe seg etvanntettarmband holder til iPhone.

iPad for seriøs regattaseiling

Esa gjør det enkelt å seile etter båtens polardiagram.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Stian Henriksen har montert donglen på skottet på sin Sun Fast 3200.

– Jeg funnet og startet med import av en helt ny "gadget" til ivrige seilere i Skandinavia. Esa Regatta er utviklet i Italia av Astra Yacht, og jeg har dongle (WIFI-sender) Nr 10 montert i min båt for test og demo, skriver Stian Henriksen på en e-post til Seilas. Henriksen er en ivrig regattaseiler om bord i sin Sun Fast 3200 «O2».

Esa Regatta består av en boks (Dongle) som kobles opp mot båtens instrumenter, og en app som er kan lastes ned gratis fra iTunes. Boksen tar båtens NMEA 1083-data og konverterer dem til trådløse data som iPade, iPod, eller iPhonen kan lese.

Enkelt i bruk

Jeg har tatt inn et par stykker til Norge, og mange seilere er interessert i å få utstyret montert. Selv har jeg slitt med å få PCen til å spille sammen med båtens instrumenter, og mener at ESA-løsningen er både billigere og enklere å bruke en å benytte seg av regatta software på PC, forteller Henriksen på telefon til Seilas.

Mange funksjoner

Appen kan gjøre mye. Den har en avansert startfunksjon som forteller avstanden til linja, og hvor fort du må seile for å komme over linjen til riktig tid.

Appen lar deg laste opp båtens polardiagram, og utvikle denne under veis. Den vil vise deg om du seiler så raskt du skal, eller hvor mye raskere du skal seile for å seile optimalt. Appen lar deg også anlysere seilingen i ettertid. Data blir arkivert, og kan sendes ut fra iPhone som en e-post, eller ved å synce i iTunes.

Ikke dyr

Wi-Fi-boksen som må brukes sammen med appen koster 5500 kroner, forteller Stian Henriksen.