Yellowbrick er et system som brukes mye til å spore regattaer. Også denne bruker Iridium. Enhehet koster ca 3700 kroner. Den har også nødknapp, men er ikke knyttet til noen nødsentral. Nødknappen sender posisjon til pårørende. Yellowbrick kan bare ...
inReach fikk Dame Award pris under Mets i år innen sikkerhetsutstyr. Med denne kan du også motta meldiger. inReach har også bedre dekning langt i nord.
Spot har vært lengst på markedet, og var med å starte en ny type nødutstyr. Spot er eiet av satellittsystemet Globalstar. For noen hundrelapper ekstra kan du få en versjon med bluetooth som kan snakke med mobiltelefoner.
Spot er mye tynnere enn inReach, og kan puttes i lomma. Begge satellitsenderne har innebygget GPS.Begge produktene har en knapp for å sende melding, en for å sende posisjon, og en for å sende nødmelding.

Nødmelding via satellitt

Spot og inReach representerer en ny type nødutstyr. Vi har fått enhetene inn på test.

Publisert Sist oppdatert

Om det skulle oppstå et nødtilfelle om bord, er det viktig å ha utstyr som kan sende et SOS-signal. Moderne VHFer med DSC (Digital selcall-system) gjør det mulig å sende inn nødsignal samt båtens informasjon til kystradioen. Disse VHFene har en rød knapp under ett lokk, og disse radioene må være tilkoblet en GPS for at SOS-funksjonen skal virke. VHFen fungerer utmerket for kystseilas, men hva bør du ha om du seiler mer enn 50 nm fra land? Da må du ha en S.E.N.D. (Satellite Emergency Notification Device).

To satellittsystemer

Både Spot og inReach har nødknapp som sender en melding til en redningsstasjon. I nødmeldingene blir også posisjonen oppgitt. Begge enhetene sender nødsignalet til GEOS International Emergency Response Coordination Center (IERCC).

Men disse to enhetene bruker to ulike satellittsystemer. Spot ble lansert i 2007 og bruker Globalstar-satellittene. Disse dekker ikke hele jorda. Det er særlig i sør hvor det er hullet i dekningen, bla Kapp Horn og Sør Afrika, men også store havområder i Stillehavet og Indiske hav er uten dekning. Også Svaldbard er utenfor dekningsområdet. inReach bruker Iridium, et nettverk av satellitter som dekker hele jorda. Med dette systemet vil du ha dekning fra enn du er.

En og to veis

Spot har vært på markedet lengst og er et godt innarbeidet produkt innen ekspedisjonsmiljøer. I tillegg til å kunne sende SOS-melding, kan også enheten sende posisjonsmeldinger. Det gjør at de hjemme kan følge med på fremdriften tilekspedisjonen. Det er mulig å programmere meldinger slik at de hjemme kan få en bekreftelse på at alt er bra. Posisjonen til ekspedisjonen vil bli tegnet opp på et kart på en nettside.

inReach er mer avansert. Den gjør det Spot kan, men inReach kan også motta meldinger. Det er en fordel når man har sendt en nødmelding. Du vil få en bekreftelse på at meldingen er mottatt. Enheten kan kobles opp mot en smarttelefon via bluetooth. Det gjør at du bruker smarttelefonen til å skrive og for å lese meldinger, mens budskapet blir sendt via inReach. For å få enhetene til å snakke sammen må man laste ned en gratis app på telefonen. inReach er som en satellittelefon, uten mulighet for å snakke.

Priser

Prisen på satellittelefon faller, men allikevel er prisen på både Spot og inReach langt hyggeligere. Spot er billigst og koster 2200 kroner. inReach koster rett under 3000. En satellittelefon koster fra ca 5000 kroner. Nye satellittelefoner begynner også å få en tilsvarende nødknapp som Spot og inReach har.

Både Spot og inReach krever et abonnement. Det er ulike priser etter hvor mye den skal brukes. Billigste abonnementet på Spot starter på 312 kroner i året. inReach koster fra 10 dollar per måned, eller ca 650 kroner per år.

På test

Vi har produktene i hus og har startet testingen. Vi skal sjekke hvor lang tid det tar å sende og motta meldinger. Hvor enkle de er i bruk, og å sammenligne data og kostnader. Men vi får ikke testet dem på havet. Vi vil derfor komme i kontakt med lesere som har brukt et slik produkt for å høre om brukererfaring.

Har du noe på hjertet så send en e-post til redaksjonen.