Neste generasjon satellittkommunikasjon
Neste generasjon satellittkommunikasjon

Neste generasjon satellittkommunikasjon

Høyere fart og mindre størrelse er nøkkelord for siste nyheter fra Thrane & Thrane. Nå kan du få bredbånd til sjøs.

Publisert

Det danske selskapet Thrane & Thrane er ledende på satellittkommunikasjon for båter etter at de kjøpte norske Neras maritime del i fjor. Nå lanseres SAILOR 500 og 250 som gir nærmest bredbånds fart på havet. Systemet er utarbeidet sammen med Inmarsat som eier satellittene i lufta. Thrane & Thrane er først ute på markedet med å tilby FleetBroadband for den maritime sektor.

Syv ganger raskere

Sailor 500 vil ha en datahastighet på 432 kbps, noe some r syv ganger raskere enn dagens beste system, Fleet 77. Systemet krever også en mindre antenne, kun 60 cm i diameter og som veier 16 kilo. Fleet 77 vil nok mest finne veien til skip eller megayachter, men vil nok være å finne på Volvo Ocean Race båtene før neste start. Det vil gi arrangørene fantastiske muligheter til å få film fra båtene under veis.

For mindre båter

Sailor 250 vil nok være et mer aktuelt system for vanlige båter. Antennen vil få en diameter på mindre enn 30 cm og vil veie under 5 kilo. Datahastigheten på dette systemet vil være på 284 kbps. Sammenlignet med det vi har hjemme som som regel ligger over 1000 kbps så virker Sailor 250 det tregt, Men om du sammenligner det med Thuraya og Iridium systemene så er det en helt annen verden. Disse systemene har en hastighet på kun 9 kbps.

Flere fordeler

FleetBroadband gir flere fordeler enn fart. For første gang kan du kommunisere sikkert vi VPN. Du kan også snakke samtidig som du bruker datalinjen. Pris er ikke nevnt i pressemeldingen, men på Thrane & Thranes nettside kan man lese:  For the first time in history it is possible to get affordable IP communication on board.

Vi har snakket med Polaris Electronics i Oslo som selger maritim elektronikk bla Thrane og Thrane. De kan opplyse om at Sailor 250 vil koste 124.000,- uten moms og Sailor 500 193.000,-. Prisen inkluderer antenne, «below deck unit» og håndsett. Samtaleprisen og bruk av datatrafikk er enda ikke klart.