Vi testet mobilt bredbånd fra Netcom, Telenor og ICE.net
Vi testet mobilt bredbånd fra Netcom, Telenor og ICE.net
Med ZTE MF91 kan du surfe i opp til 10 ganger høyere hastighet. Dekningen av den nye teknologien er fremdeles begrenset, men boksen kan også brukes med 3G og Edge.
Med ZTE MF91 kan du surfe i opp til 10 ganger høyere hastighet. Dekningen av den nye teknologien er fremdeles begrenset, men boksen kan også brukes med 3G og Edge.

Raskere mobilt bredbånd

Gjør deg klar for neste generasjons mobilnett. I dag kom også telenor på banen. Det kan bli bra for båtfolk

Publisert Sist oppdatert

Telenor er i ferd med å rulle ut neste generasjon mobilnett, og åpnet opp for raskere mobilt bredbånd i landets største byer i dag. Telenor ligger dermed tre år bak Netcom. Begge kaller LTE-teknologien (Long-term Evolution) for "4G" selv om LTE pr. definisjon ikke kvalifiserer til denne benevnelsen, i følge Wikipedia.

Vi testet mobile bredbånd i fjor. Da gikk Telenor av med seieren.

Bedre rekkevidde

Ifølge Telenor vil deres 4G-brukere kunne regne med hastigheter på inntil 40 Mbit/s. Det er ti ganger raskere enn med dagens teknologi. Til sammenligning lover Netcom sine kunder 4G-hastigheter på opptil 80 Mbit/s, men LTE-teknologien. Men det er ikke bare farten som øker. Det vil også rekkevidden gjøre, men ikke enda. Det nye mobilnettet sender på ulike frekvenser. Jo høyere frekvens, jo bedre hastighet, men dårligere rekkevidde. Netcom bruker 1800MHz i distriktene og 2600 MHz i byer, mens Telenor benytter kun 2600 MHz. For båtfolk vil det bli bedre rekkevidde når operatørene begynner å bruke 800 MHz. Dette båndet er frigjort fra TV-sendinger etter at det ble slutt med analoge sendinger. Med 800 MHz vil rekkevidden bli langt bedre. ICE.net benytter 450 MHz som tidligere ble brukt av NMT.

Les mer om LTE her.

Teknologien kommer

I dag startet også Telenor å selge to dingser som benytter seg av den nye teknologien. Den ene er en liten router som opp till fem enheter kan koble seg til. Den andre er en USB-pinne for direkte tilkobling. Den lille routeren har innebygget batteri som vil vare i fire timer. Megge enhetene støtter både Windows og Mac. De støtter også 800 MHz. Ingen av operatørene har i dag startet å bruke denne frekvensen som også er blitt kalt «indrefileten».

Nesten full dekning i Skagerakk med ICE.net

Ikke kjøp Apple

Det ble mye styr da nye iPad kom med 4G-teknologi. Det viste seg at dette lesebrettet ikke hadde de frekvensene som Netcom og Telenor har planer om å bruke. iPad benytter frekvensene 700, 2100MHz. iPhone5 er tilpasset Europa, men har ikke 2600 MHz, frekvensen vi bruker mest i Norge. Kjøper du en iPhone 5, så kan du ikke regne med å få glede av telefonens teknologi fult ut. Men dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, uttalte i kjølvannet av iPhone 5-lanseringen at Telenor vil vurdere å tilby LTE også på 1800MHz.

I dag er det Samsung som har flest modeller med 4G tilpasset norsk frekvens. Du kan sette opp både en Android-telefon eller en iPhone som en router, slik at du kan surfe med høy hastighet på din PC om bord.

11 Byer dekket

Telenor ser ikke ut til å slå NetCom på dekning enda. De har imidlertid åpnet slusene elleve steder:

Oslo

Bergen

Trondheim

Stavanger

Sandnes

Lørenskog

Lillestrøm

Asker og Bærum

Lofthus i Hardanger

Longyearbyen

De planlegger å åpne 4G-nettet følgende steder i løpet av året:

Fredrikstad

Sarpsborg

Skien

Prosgrunn

Drammen

Kristiansand