Årets elektronikk-greie

Trådløs data i kombinasjon med iPad preger elektronikken for 2012.

Publisert Sist oppdatert

Årets elektronikk greie Digital Yacht starter det hele i fjor med iAIS som ble kåret til årets elektronikkutstyr under Mets i november. iAIS sender båtens data, samt AIS-signaler trådløst slik at man kan navigere mer avansert på en iPad. Seilas testet systemet i hele fjor sommer og det fungerte bra, både i bruk og å sette opp. Skuffelsen er at vi kunne bare koblet til en enhet til systemet, og med en familie utrustet med iPhones og iPader, så var det skuffende. Men først ute var danske SeaMate. Vi skrev om dette produktet alt i 2007.

Testen av iAIS i Seilas kan du laste ned her

Raymarine på banen

Raymarine lanserte plotteren e7 i høst og en hel serie av nye plottere under mesen i Dusseldorf i høst. Felles for alle disse plotterne er at de sender ut data via WiFi-signaler, og disse kan bli mottatt av iPad og iPhone. I motsetning til Digital Yachts produkt, så er det ikke båtens NMEA-data som sendes ut, men data som speiler plotterens skjerm. Du får dermed samme skjermbilde på iPaden som på båtens plotter. Foreløpig har Raymarine kun utviklet en app for Apples produkter, men en Android-versjon skal være på vei.

Les om Raymarines nye plottere her.

Tøffere enn tøffest

De tøffeste instrumentene du kan ha om bord kommer fra Sailmon. Disse skjermene er alt å finne på noen X-Yachts i Norge. Prisen skal være sammenlignbare med utstyret fra B&G. Sailmon består av 10-tommers høyoppløselige skjermer som kan vise mer enn bare store tall. Du kan til og med se film i HD-kvalitet på masten. Dataene blir sendt trådløst via WiFi som sitter under dekk. Denne er koblet til båtens NMEA-signaler. Sailmon har utviklet en app som gjør at du kan styre masteinstrumentene fra iPhonenen din. Nytt i år er at skjermene bruker mye mindre strøm.

Les om Sailmon her

Simrad kommer

Seilas hadde møte med Navicos toppsjef Leif Ottosson i desember. Han kunne da avsløre at Navico som star bak Simrad, B&G og Lowerance holder på å utvikle nye produkter med WiFi. Dette skal være en åpen standard, noe som skal gjøre det enklere for andere produsenter og tilpasse seg Navicos instrumenter. Les om Leif Ottosson her

Mye å velge mellom

På messen i Göteborg var Comar sin løsning vist frem. NMEA-2-WiFi har dobbelt opp av tilkoblingspunketer for NMEA. Boksen koster under 2000 svenske kroner. Brookhouse er et selskap på New Zealand som har utviklet iMux. Denne leveres i egen versjon tilpasset Raymarines SeaTalk.

Navicos toppsjef Leif Ottosson
Navicos toppsjef Leif Ottosson
Sailmons mastedisplay
Sailmons mastedisplay
Raymarines nye E-serie
Raymarines nye E-serie
iAIS
iAIS