Årets elektronikknyheter

Lavere priser, bedre ytelse og tøffere konkurranse. Du er vinneren. Vi har samlet de største nyhetene.

Publisert

Raymarine har nærmest hat monopol på maritim elektronikk de siste årene, i hvert fall på større opplegg. Raymarine har ligget fremst i produktutviklingen, og har hatt de riktige produktene i markedet. Raymarine har også eksklusive avtaler med svært mange båtfabrikanter.

Garmin kommer

Garmin har vært store og svært gode på mindre plottere og enkle utstyr, men har manglet en komplett produktserie. Det har de nå fått med vindmålere og autopiloter.

Du kan lese om Garmins nye produkter her.

Lowrance i front

Lowrance et et av de rimligere merkene under Navico paraplyen. I fjor kåret vi Lawrance som beste plotterkjøp under båtmesen i Bergen. I år kommer de med en helt serie med avansert teknologi. HDS serien bruker kartprodusenten Navionics nye TurboView teknologi som gjør at man kan zoome sømløst i kartet. Teknologien minner om Furunos fantastiske NavNet teknologi. Foreløpig er det bare Lowrance som har tatt i bruk TurboView, men jeg regner med at mange vil følge etter. Lowrance HDS plotterne er avanserte og billige. Prisene vil ligge fra 6.500 til 25.000 kroner. Den minste har 5 tommer og den største 10 tommer.

Les mer om Lowrance her.

Unik radar

Navico som eier Simrad, Northstar og Simrad har utviklet en ny radar med banebrytende teknologi. Den nye radaren gir bedre bilde, bruker mindre strøm og har nesten ingen stråling. Plotteren kan kobles opp med en tynn kabel.

Les mer om Navicos nye radar her.

Utfordrer toppen

Northstarhar kommet med en toppmodell som utforder Simrads Glas Bridge 40, Furuno og Raymarine G-serie. Northstars nye plotter har berøringsskjerm.

Du kan lese mer om plotteren her.

Nytenkende plotter

Engelske Digital Yacht har lansert en rekke spennende produkter i år. De startet opp med å bygge PCer for båt, men har nå kommet med en alt-i-ett plotter med berøringsskjerm. Plotteren er bygget opp rundt PC-teknologi, men vil fungere som en plotter i cockpiten.

Du kan lese om produktet her

Digital Yacht har nå også lansert en ny autopilot.

Du kan lese mer om produktet her.

Nytt elektronikk merke

Navimo som står bak Plastimo har utviklet en helt ny serie med båtelektronikk. Produktene skal konkurrere på pris. Serien består av enkle plottere, multiinstrumenter og vindmåler. Du kan lese mer om AdvanSea her.

Smart logg

Velocitek har kommet med en liten GPS logg som passer joller og mindre båter. Loggen har også GPS kompass. Instrumentet går på batteri, og kan puttes i lommen eter bruk. Du kan lese mer om Speedpuck her.

Billig vindmåler

Tackticks har to spennende produkter i år. Den ene er en trådløs fjernkontroll med et lite display som viser den informasjonen du ønsker. Fjernkontrollen fungerer også mot andre elektronikkmerker enn tackticks.

    Tacktick kommer også med en billig vindmåler. Systemet passer for båter under 35-fot. Selve vindmåleren monteres i mastetoppen uten kabler. Det gjør monteringen svært enkel.

Du kan lese mer om systemet her.

Gratis navigasjon

Navionics har utviklet programvare for iPhone og mobiltelefoner. Programmet kan lastes ned gratis fra Apples AppStore, men kartene må du betale for. Produkter fikk pris for beste programvare under utstyrsutstillingen Mets.

Les mer om programmet her.

Raymarine slår tilbake

Den engelske elektronikkprodusentene svarer konkurrentene med nye modeller i A og C-serien. Disse plotterne vil ha kartene ferdig til bruk i boksen. De har også antenne innebygget. Skjermene før høyere oppløsning og tilkoblingsmulighetene bedre. Billigste A-serien koster under 10.000 kroner.

Du kan lese mer om A-serien her.

Du kan lese vårt første inntrykk av C-serien her.

Elektronisk loggbok

Med lille “easyLOGBOOK” lagres båtens posisjon hvert sekund. Boksen har en liten minnebrikke, og denne kan kobles opp mot en elektronisk loggbok på PCen. Programvare følger med.

Les mer her

Seilernes elektronikk

Franske NKE blir foretrukket av soloseilerne som krever høy ytelse og stor presisjon. NKE kommer med en ny fartssensor uten bevegelige deler og som kan overmales av bunnstoff. De kommer også med en liten boks som retter signalene fra vindinstrumentene, slik at de blir mer presise. Videre har de utviklet en vanntett skjerm for cockpit. Se nyheten fra NKE her.