Spile som kan rulles

Ny spile er en av flere spennende nyheter som er nominert for Dame Award 2014.

Publisert Sist oppdatert

I neste uke åpner bransjeutstillingen Mets hvor båtprodusenter møter utstyrsprodusenter. Hvert år deles det også ut priser for nytenkende utstyr. En av nyhetene er en spile om kan rulles, utviklet for rulleseil. Spilen er utviklet av Primrose Fry Technologies Ltd i England og blir markedsført av Contender, som er en stor leverandør av seilduk til seilmakere.

Bedre for seilmakeren

Spiler som kan rulles er ikke noe nytt, men den nye typen skal ha bedre egenskaper. De skal være stivere i utslått posisjon, men vil holde seg innrullet bedre når seilet er rullet inn. Spilen vil gjøre det mulig for seilmakeren til å sy seil med større akterliksbue, og det vil bli lettere for brukeren å trimme seilet.

Moderne båter

Spilen er perfekt for moderne båter med mindre forseil. Mange har vertikale spiler, men dette skaper hodebry for regattaseilere som bytter forseil under veis.

Det står ingen ting i pressemeldingen om disse spilene kan brukes horisontalt på et rullestorseil.

Kan tilpasses

De nye spilene kan brukes på eksisterende seil, men krever en tilpasset spilelomme som må monteres i seilet. Det er ingen opplysninger om pris. Dagens rullespiler er relativt kostbare.