Nicolas Troussel best ut fra start

Vendee Globe-starten ble forsinket på grunn av tåke, og vinden var for lett for at foilene løftet. «Outsider» har tatt ledelsen.

Publisert Sist oppdatert
VIND: Vinden skraller, og øker. Det betyr seilskift for dem som startet med mye duk.
VIND: Vinden skraller, og øker. Det betyr seilskift for dem som startet med mye duk.

Nicolas Troussel seiler den nyeste båten, «Corum» støpt i formen av Sebastian Simons «Arkea-Paprec», en Juan Kouyoumdjian konstruksjon. Troussel fikk ikke båten ferdig for Vendee Artique i sommer, og fikk svært få timer i sin nye båt før start, men allikevel holdt høyeste fart. Dette er første Vendee Globe for 46-åringen som har vunnet Figaro to ganger.

Svært ulike seil

Det var interessant å se hva skipperne hadde valgt av seil. De har lov til å kun ha med seg åtte stykk, og må gjøre valg. Nicolas Troussel valgte å ha mye duk oppe, og brukte en masthead Code 0. Med mer duk enn sine foilene konkurrenter fikk Nicolas Troussel nok fart til at foilene løftet, som igjen gjorde at han dro fra. Nicolas Troussel startet lengre ned på linja, og seilte forbi i le. Vinden kom og gikk, og det er mulig han gikk opp på skarpere vinkel i løyene.

Mange av konkurrentene satte en brøkdels Code 0, noen med halsen på baugsprydet, andre i baugen.

SEIL: Alex Thomson startet med brøkdels sløreseil med halsen festet til baugen. Han bar også stagseil.
SEIL: Alex Thomson startet med brøkdels sløreseil med halsen festet til baugen. Han bar også stagseil.

Nicolas Troussel førte også stagseil på det indre forstaget.

På på dekk

Vinden øker, og to timer etter start har båtfarten økt med fem knop. Vinden vil øke på, og bli skarpere. De som startet med mindre seil kan kanskje klare seg videre uten å gå på dekk, mens de som valgte store seil ut fra start på på dekk for å sette mindre seil. Av hva vi kunne se var det bare Manuel Cousin som satte gennaker, et seil solo-seilerne hater. De aller fleste bruker nå bare seil på rull.

Økt fart

Da sendingen fra Vendee Globe gikk av lufta ledet Troussel foran Jeremie Beyou og Sam Davies. Vi har slitt med å få posisjonen på arrangørens nettside, men ut fra Marine Traffic ser det ut som at Ruyant og Dalin ligger langt fremme. Også Ruyant gikk ut med masthead Code 0. Oppe i tet ligger også Herrmann og Thomson.

Om Vendee Globe

Om Vendee Globe

Regattaen starter 8. november og med 33 båter har flere deltagere enn noen gang. Seks deltagerne er kvinner, det er også rekord.

Vendee Globe arrangeres hvert fjerde år, og er en soloregatta rundt jorda uten assistanse. Distansen er på 21 638 nautiske mil, og er blitt lengre med årene, fordi det er satt inn begrensninger om hvor langt syd båtene kan seile, for å hindre med i å møte is.

Regattaen ble etablert i 1989 av Philippe Jeanto. For hver gang settes det ny rekord. I 2016/17 vant Armel Le Cléac'h etter å ha seilt 74 døgn, tre timer, 35 minutter og 46 sekunder.

I 2016 var der første gang noen båter hadde foiler som kunne løfte skroget opp fra vannet. Denne gangen har 19 båter slikt utstyr, som gir dem vesentlig fartsfordeler under enklete vindforhold. Det er ventet at den raskeste båten denne hangen vil seile under 70 døgn.

Båtene i tet seiler 21-22 knop.