Ukesoppdatering om Vendee Globe

Fire av de åtte nye båtene har møtt problemer, og ledelsen til Alex Thomson krymper.

Publisert

Hver fredag lager SEILMagasinet en direkte oppdatering fra verdens tøffeste regatta, Vendee Globe. Her seiler 33 båter solo rundt jorda, uten stopp og uten hjelp.

Krysset ekvator

18 båter vil i løpet av fredag 20. november ha krysset ekvator, og har glede av den sørlige passatvinden. Alex Thomson har ledet hele uken, etter å ha valgt en tøffere kurs gjennom den tropiske stormen Theta den 13. november. De ga ham en ledelse på over 100 nm på hans antatt sterkeste konkurrenter, men både Thomas Ruyant og Charlie Dalin har denne uken holdt høyere fart, og spist seg innpå. I dag tidlig var Ruyant bare 4 nm bak lederbåten, men har nå falt litt tilbake. Ruyant holder 24 timers rekorden for denne Vendee Globe, og seile tidligere i uken 508 nm på ett døgn.

Strategiske valg

Nå har båtene kurs mot et område hvor kald luft fra sør møter varm luft fra øst. Her dannes det en kaldfront med ustabile forhold. Valget er å gå sydover, den korteste veien til lavtrykkene i sørishavet, eller mer øst, en kortere rute, men lengre i ustabile forhold, med sjanse for å havne i vindhull. Feltet har denne uken lagt seg på en rekke, men vil i neste uke spre seg ut igjen, men nye muligheter for dem bak.

Lavtrykkene i sør beveger seg østover som effektive transportmidler, og det gjelder seg å komme på første buss. De som ikke klarer det, må vente på neste, og vil tape distanse.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Tekniske problemer

Det er fire av de åtte nye båtene som har slitt mest. Nicolas Troussel er første båt ute, etter mastebrekk. Kojiro Shiraishi har spjæret seilet i toppen, og har brukt nesten hele uken for å lappe det sammen. Armel Trippon fikk fokka i dekk etter at fallåsen slapp. Han ville først til langt for å fikse, men ombestemte seg, og tapte over 1000 nm. Favoritten Jeremie Beyou måtte til land for å reparere, og har startet på ny, 8 døgn etter de andre, og ligger 3000 nm bak.

PLASSERING: De beste båtene på fredag.
PLASSERING: De beste båtene på fredag.