NM i Oselvar

Verdens beste oselvarseilere
Verdens beste oselvarseilere

Verdens beste oselvarseilere

Siglarlaget Njord/Tysnes kunne knapt være heldigere med forholdene under det 30. norgesmesterskapet i Oselvar. Mesterskapet i det som er kåret til Norges nasjonalbåt ble avviklet i naturskjønne omgivelser på Bjørnefjorden. I et fantastisk flott vær.

Oselvarseilerne hadde mye å feire i helgen. Ikke bare var dette det 30. norgesmesterskapet, men Siglarlaget Njord/Tysnes kunne også feire sine 75 år. Og de kunne markere at anlegget ”Njordstø” er 25 år. Som om ikke det er nok kunne man markere at det er 65 år siden Oselvarklubben ble stiftet. Jubileet ble markert med stor fest på Tysnes lørdag kveld.

Trolig er det ingen annen båttype som i Norge har lengre tradisjoner innen regattaseiling enn Oselvaren. Båttypen var opprinnelig en bruksbåt, med tradisjoner helt tilbake til vikingskipene. Allerede i mellomkrigstiden ble det avholdt kappseiling med denne båttypen. Oselvarklubben er nasjonal klasseklubb for Oselvaren brukt som regattabåt. Den ble altså stiftet i 1945 (da under navnet Bergen og Hordaland Seiler Samband).

Mange av de deltakende båtene er også fra 30-tallet, og eldre. Men fortsatt lages det nye båter, da hovedsakelig bygget ved Oselvarverkstaden på Os. Båttypen seiles med to typer rigg, enten Bermuda-rigg eller med spriseil. Norgesmesterskapet er med 8 kvadratmeter spriseil.

Selv om båttypen er tradisjonell og mange av båtene svært gamle, seiles de stort sett med moderne rigg i aluminium og moderne seil. De seiles med et mannskap på 3 personer.

Oselvaren har i generasjoner vært en av de mest brukte båtene på Vestlandet. Selv om det i perioder ble laget båter som ble sendt til Østlandet, og faktisk eksportert til blant annet Shetland, er det seilforeninger sør for Bergen som driver med denne båttypen. Foruten Siglarlaget Njord/Tysnes er det aktive miljøer for oselvarseiling ved Milde Båtlag (medarrangør for norgesmesterskapet), Austevoll Seilforening. Dessuten Hjellestad Seilforening og Os Seilforening. Under årets norgesmesterskap deltok det 23 båter.

Det ble avviklet seks seilaser, fire om lørdagen og to på søndagen. En stund så det litt dårlig ut med vind, og første seilas ble avviket etter et par timer med venting på vind. Da tok vinden seg opp til mellom 3 og 8 m/s.

Etter seks seilaser ble det Olav H. Østervold, med mannskap Christian og Olav Endre Østervold, som ble norgesmestre. Første norgesmestre i Norges Nasjonalbåt. De representerer Austevoll Seilforening og seilte båten ”Carmecita”. For øvrig en temmelig klar seiler. Og siden båttypen bare seiles i Norge kan vi også si at de ble verdensmestre.

Andreplassen gikk til ”Terna” fra Milde Båtlag. Seilt av Nils-Ove Nipen og mannskap Ove Gram og Harald Nipen. Tredjeplassen gikk til ”Hyggen” fra Austevoll Seilforening, seilt av Andreas Martin Iversen med Morten-Johan S. Steene og Kristian Holst.

For arrangørene var det ekstra hyggelig at Presidenten i Norges Seilforbund, Peter L. Larsen, var til stede under hele arrangementet i helgen.

For komplett resultatliste: www.sigling.no