Seilernes verden

Vestpåbudet

Publisert   Sist oppdatert

Selve bildet på late, gode sommerdager til sjøs er bildet av en seilbåt med ganske så slappe seil, bare overkropper, tær som dingler i vannkanten, solbriller og vått hår etter avkjølende dukkerter. Rundt baugen krøller det seg noen små bølger, og i kjølvannet svinger det seg noen beskjedne virvler.

Har du en båt som er kortere enn åtte meter, kan du ikke lenger sitte der i sola i bar overkropp. Etter 1. mai må du ikle deg en redningsvest. Den kan du først ta av deg når båten er fortøyd, eller om du måtte bli så varm at du føler behov for å ta deg en dukkert. Da kan du ta av deg vesten og stupe uti det elementet vesten skal beskytte deg mot…

Og så kan alle båtmenneskene i de store båtene rundt deg på fjorden sitte og kose seg med sine solbrune, nakne kropper og beskue hvordan latterlighetens skuespill utfolder seg i «de små båtene»; de fra 26 fot og nedover.

Jeg er forundret over at Stortinget har kunnet vedta et så klossete påbud der alt og alle som oppholder seg i båter under åtte meter i bevegelse, skjæres over en kam. Man trenger ikke vurdere situasjonen eller tenke selv, vesten skal være på. Stortinget har bestemt for deg. Hvilke ressurser som må til for å kunne kontrollere dette, tør jeg ikke tenke på, men resultatet av denne umulige kontrolloppgaven er sannsynligvis at påbudet undergraver folks generelle respekt for lover og regler.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne, riktignok mot hans personlige mening, sørget for at det ble én stemmes flertall for vestpåbudet. Han kan fortsatt slange seg på dekk i bar overkropp i sin Albin Delta, slik han gjorde da SEILmagasinet intervjuet ham i fjorårets siste utgave. Båten hans er lang nok. Det kan imidlertid ikke kong Harald i sin Albin Express, han må ha vesten på selv om det er vindstille og 30 varmegrader. 

Selvfølgelig skal man bruke vest, men jeg hadde ønsket at Rasmus Hansson i stedet for å påby bruk av vest, hadde stemt for et tiltak som hadde bidratt til å få folk til å skjønne hvorfor og når de skal bruke den. Det ville bidratt til å skape flere ansvarlige brukere av sjøen – og sannsynligvis økt sikkerhet og færre ulykker. Da ville man gå løs på årsaken, fremfor å finne et tvangsmiddel for å dempe symptomene.

Og så ville seilere i båter under åtte meter kunne nyte sommervarmen i bar overkropp – uten tvangstrøye på. Det må være lov å tenke selv.