Foiling generation

Waszp på Lillestrøm

Den nye foileren Waszp blir en attraksjon for jolleseilere på Sjøen for Alle

Publisert Sist oppdatert

Med den gamle Solingkjempen Rune Jacobsen i spissen er den nye foileren Waszp i ferd med å slå an i Norge. Allerede er den første forsendelsen av båter kommet hit fra New Zealand og de aller ivrigste har forsøkt den spennende båten som mange mener kan bli ny OL klasse.

For ekstremsportsgenerasjonen

Jacobsen sier at i løpet av sommeren vil vi ha mer enn 20 båter her og det er ikke tvil om at den nye jolla som oppnår hastigheter vi hittil bare har kunnet drømme om, vil appellere til ekstremsportsgenerasjonen, ungdom som eller syntes at seiling er vel traust.

Moth i entypeversjon

Waszp er en entypeversjon at Moth, regelbåten som har vært på foiler en god stund. Det er ingen tvil om at da foiler i sin tid ble lansert på båten som tidligere var utgangspunkt for E-jollen, fikk denne klassen en renessanse. Moth er mer popuær enn noensinne og idag er det ikke lenger en tradisjonel Moth i konlurranse. Alle seiler på foiler.

Seilsportens fremtid

Mange snakker om foiler som seilsportens fremtid, og ikke uten grunn. Etter at Moth begynte å fly har teknikken spredt seg til America's Cup klassen der man idag har lært seg å stagvende og jibbe uten at skrogene berører vannet. Nacra 17 skal på foiler til OL i 2020 og selv Imoca60 båtene i Vendée Globe kunne delvis løfte seg ut av vannet ved hjelp av foiler. Den første cruising katamaran på foiler, Gunboats G4 er på vei, og trolig vil det være vanlig om ikke mange år, å se turbåter som slører langs sørlandskysten i 20-30 knops fart