Se video

Fargerik nyttårsseilas

I Zanzibar er seiling en publikumsport.

Publisert Sist oppdatert

Zanzibar, Tanzania

Med denne lille videoen fra sydligere himmelstrøk vil Seilas-redaksjonen ønske Godt Nytt År til alle sine lesere.

Fiskerne i Zanzibar seiler hver morgen ut fra stranden til revet med sine imponerende low-tech båter.

Dette er i sin enkleste form uthulte trestammer med støtteplanker på utriggere. Riggen består av et stort seil på spristake og en kort mast helt forut i båten. Denne riggen er forløperen til latinerseilene, og vi kjenner dem igjen større arabiske farkoster som dhowene.

De små fiskebåtene bemannes av to-tre mann og besetningen balanserer båten ved å flytte vekten utover eller innover fra lo utrigger. De små båtene skyter ut med tidevannet hver morgen, og holder imponerende god fart i den jevne monsunvinden som blåser innover Zanzibar fra det Indiske hav store deler av året.

Seilas var til stede da fiskerne i landsbyen Jambiani på sørøstkysten av Zanzibar møttes til årlig nyttårsseilas. I Zanzibar har man ikke hørt om hoppuken. Der er det regattaen mellom fiskebåtene som gjelder. For landsbyboerne er dette den store årlige idrettsbegivenheten som samler mye folk på stranden: Kvinnene i fargerike gevanter og ungene badende og hoiende i vannet.

 Regattaen starter på stranden og slutter på stranden, slik fiskerne sjøsetter båtene og seiler opp på stranden med fangsten hver dag. Og vinner av dagens seilas ble «Joy of missing».

I Zanzibar er seiling en publikumsport. Se video her: