En utfordring

100 milsklubben - et rent seilgledeprosjekt

Trenger du et nyttårsforsett som du kan glede deg over? Heng deg med på 100 nautiske mil i måneden-prosjektet til Norges Seilforbund.

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig vanligere å seile hele året og det er mange som seiler stadig lenger. Selv er jeg en stor fan av begge deler. Derfor er mitt nyttårsløfte å seile 100 nautiske mil i måneden – og jeg vil gjerne ha flest mulig med meg, sier Jon Amtrup, turansvarlig i Norges Seilforbund.

Han startet prosjektet med en seiltur fra Tromsø til Bodø i begynnelsen av januar. Prustende hvaler rett foran baugen, sprakende nordlys i 18 minus og et vilt bukkeritt i kuling over Vestfjorden var bare noen av de skjellsettende opplevelsene.

Turen var på i overkant av 230 nautiske mil og tok fem døgn – hvorav en av dem ble tilbrakt stormfast i Svolvær.

– 100 nautiske mil i måneden kan kanskje virke langt for mange, men hele poenget her er at erfaring gir mestring – og mestring gir deg selvtillit til å seile litt lenger neste gang. Eller godt nok grunnlag til å håndtere en utfordrende situasjon på fjorden, sier Amtrup.

Seiler du 1200 nautiske i løpet av 2017, har du seilt nesten hele norskekysten i sin vakre lengde, men du trenger selvfølgelig ikke seile hele året for å være med. NSF vil også ha med de som foretrekker å seile når gradestokken viser et tosifret tall.

Det er ingen formelle regler for å være med på prosjektet. Det er kun ment til å spre glede og motivasjon til å komme seg på fjorden.

– Her får seilere en god unnskyldning til å rive løs båten fra brygga hele året. Vi i NSF vil bare at flest mulig skal seile og oppleve gleden, naturopplevelsen og finne den rolige pulsen til sjøs, sier Amtrup.

NSF har opprettet en Facebook-side kalt Seilturglede hvor alle seilere kan dele sine opplevelser, tips til havner eller avtale møteplasser for når det skal ut. NSF har også en egen side på seiling.no der alle de som har seilt 100 nautiske mil, blir listet opp. Hver måned trekker vi premier til de som har stått distansen.