NM-HELG I STAVANGER, DRØBAK OG BUNDEFJORDEN

EXPRESS: Det tegner til å bli et tett og spennende oppgjør i NM i Express i Stavanger.

Knallhardt NM-oppgjør i Express

Det går mot et knallhardt NM-oppgjør i Stavanger, der 176 Express-seilere møtes til dyst. Det handler om øst mot vest og om mange favoritter.

Publisert Sist oppdatert

Kristian Nergaard fra KNS stiller i Stavanger som regjerende norgesmester, og han og laget hans er de eneste av fjorårets medaljevinnere som er med i år. Med seg har Nergaard det samme laget som i 2017: Espen Stokkeland, Erik Kongshaug og Trond Solli-Sæther. Mot seg vil de ha 43 andre lag som vil seile det remmer og tøy holder for å rive dem ned fra tronen. 

Og det er det flere som kan klare. 

Arrangørenes egne seilere vil svært gjerne hente gullet til Stavanger. Det har kun skjedd en gang tidligere; da Oluf Bergsvik og laget hans vant i 2006. Sist NM ble arrangert i Stavanger, i 2015, vant Vidar Tregde fra Mandal og hans mannskap.

Stavanger Seilforenings sterkeste kort vil trolig være lagene knyttet til Andre Tandrevold, Knut Nygaard og Trond Kjønnerud. Men det er også andre lag fra området som kan hevde seg, for eksempel lagene til Arne Liebich Rise fra Seilforeningen 1928 og til Svein Jacob Amdal og Kjell Morisbak Lund fra Gandsfjord Seilforening.

Et annet sterkt lag fra Vestlandet kommer også Leif Kristian Garvik fra Ran med. De har vunnet NM-bronse i 2009, 2011 og 2013 og er helt sikkert sugne på mer og edlere metall.

Meritterte østlandseilere

Det er ikke til å komme fra at seilerne fra Østlandet er de mest meritterte og kanskje også de største favorittene til å innta seierspallen. Ved siden av Kristian Nergaard og laget hans som vant i 2017 og også i 2014, er utvilsomt NM-grossisten Kristoffer Spone og hans medseilere fra KNS blant de største favorittene. Spone ble norgesmester i klassen i 2013. 

Geir Victor Svendsen fra Oslo Seilforening har også vunnet NM tidligere. Det skjedde i 2011 – og det kan skje igjen. En annen sterk seiler er Terje Wang fra KNS, som vel i Express-sammenheng må kunne karakteriseres som den evige toer. Han var med å vinne sølv i 1997, 1999, 2003 og 2011. Det er absolutt grunn til å tro at han og laget ønsker å bryte denne rekken og klatre helt til topps. Årstallene forteller dessuten om en svært erfaren Express-seiler.

Ialt deltar det 44 båter, noe som er en mer enn da NM ble arrangert i Son i 2017. 10 av lagene kommer fra Østlandet, to fra Sørlandet og en er svensk.

Solid deltagelse i 11-meter

God deltagelse er det også i NM i 11:Mod i Drøbak der 23 lag stiller til start. Det er den beste deltagelsen siden 2007, da det var med 24 båter, og at man er tett oppunder klassens potensiale, fortelles ved at 27 båter er den beste deltagelsen som har vært i klassens NM-historie, som startet i 1997.

Alle fjorårets medaljevinnere stiller med sine respektive lag i Drøbak for å forsvare sine posisjoner: Rune Pedersen (Drøbaksund), Anders Wilhelmsen (KNS) og Johnny Hjerpseth (Røyken) med henholdsvis gull, sølv og bronse. 

De vil ha flere utfordrere, men den kanskje aller største trusselen kommer fra Asker-seileren Torgeir Pedersen som vil ha med seg Dag Usterud som rormann. De har tidligere vunnet gull i 1999, 2000, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009, 2015 og 2016.

NM i OL-klasser uten OL-kandidater

Bundefjorden Seilforening er vertsskap for NM i de to OL-klassene Laser Standard og Laser Radial for damer, men paradoksalt nok er det ingen av de største OL-kandidatene til 2020-OL som stiller til start. Hermann Tomasgaard (KNS), som ble norgesmester i 2017, står ikke på deltagerlisten, mens Line Flem Høst (KNS) har valgt å delta i dame-NM i Snipe sammen med Tirll Bue.

I dameklassen deltar det kun seks seilere, og blant dem er Bundefjordens egen seiler, Caroline Rosmo, som også vant i 2017, en soleklar favoritt.

I herreklassen er deltagelsen atskillig bedre. Der stiller 23 seilere til start, noe som er mer enn en dobling i forhold til i 2017 da det deltok 11 seilere i Moss. Deltagerne er en god blanding av unge seilere, der flere av dem til daglig seiler i Radial- eller 4.7-klassen, og master-seilere.

I fraværet av Hermann Tomasgaard, må broren Uffe Tomasgaard (Drøbaksund) forsvare familiens ære. Uffe vant sølv i fjor og må finne seg i å være en av de fremste gullkandidatene i år. Christoffer Sørlie fra Fredrikstad vant bronse i fjor, og er definitivt en av medaljekandidatene i år også. Sindre Bakke og Øystein Homstvedt fra arrangørforeningen Bundefjorden har også NM-medaljer i klassen fra før. Sindre vant sølv i 2016 og Øystein bronse det samme året.

NM for damer

I tillegg til NM-ene i Stavanger, Drøbak og Bundefjorden seiler 13 dame-lag i Snipe om NM for damer i Bærum.  Der skal Anette Melsom Myhre og Janett Krefting forsvare tittelen de npå har tatt to år på rad, og spennende utfordrere blir nettopp Line Flem Høst og Tiril Bue.