12-meter drama i Risør

"Vema" ødela vinnersjansene for danske "Thea" under siste seilas i Risør. Den tyske 12-meteren ”Sphinx” vant sammenlagt.

Publisert

Stort bilde: Danske "Thea" kjempet i teten fra første stund. Alle foto: Ole Henrik Nissen-Lie, Seilas

Nyrestaurerte ”Sphinx” gikk helt til topps sammenlagt under jubileumsseilasene for 12-metere i forbindelse med Risør trebåtfestival denne helgen. I alt stilte syv 12-metere til start i regattaen, hvorav fire norske.

Utlendingene var imidlertid klart raskest på banen rundt Stangholmen fyr. Sammenlagt vant altså tyske ”Sphinx” med danske ”Vanity” på annen plass. Deretter fulgte danske ”Thea”.

Sistnevnte lå jevnt med ”Sphinx” og ”Vanity” før siste seilas, og fikk ødelagt sine vinnersjanser da ”Vema” falt ned over startlinjen og tvang dansken til å falle av i forbindelse med starten. For denne manøveren fikk ”Vema” 40 prosent tilleggstid i straff, opplyser regattasjef Frans Karlson til Seilas.

De norske deltagerbåtene var ”Vema”, ”Erna Signe”, ”Magnolia” og ”Raak”.  Det var først og fremst mangel på båtfart som gjorde at nordmennene ikke klarte å hevde seg. De første dagene var vinden for løy for ”Vema”.  ”Erna Signe” og ”Magnolia” var sjanseløse til å følge sine utenlandske konkurrenter på fart. Crhisten With styrte ”Magnolia” og håper å få bedre trim etter hvert på den aller eldste av de deltagende 12-meterne. "Raak" ga seg etter første seilas.

”Spinx”er blitt restaurert de tre siste årene, og ble sjøsatt til 12-meter VM i Tyskland i juli. Der havnet hun på tredjeplass. Med helt nye og moderne seil gikk hun høyere og fortere enn konkurrentene i Risør. ”Spinx” har tidligere tilhørt den tyske marinen.

Flere av mannskapene på 12-meterne ga uttrykk for at de håpet at regattaen i Risør ville bli en tradisjon. Kamilla Solheim ved Risør trebåtfestival sier at arrangørene vil forsøke å skape en tradisjon av jubileumsseilasen.

Powered by Labrador CMS