NORGESCUP I 2.4 MR

NORGESCUP: 18 båter i 2.4 mR-klassen deltok i norgescupen på Mjøsa.

Mjøsa tilbake som regatta-arena

For første gang på mange år er det blitt arrangert en større regatta på Mjøsa. 2.4 mR-seilerne la sin tredje norgescup-regatta til Gjøvik – og det ble en suksess.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det har lenge vært et ønske i Norsk 2.4 mR Klubb å arrangere en regatta på en innsjø i Norge, ettersom forholdene med mindre sjø passer båttypen vår godt, sier Trond Sverre Førde, leder av Norsk 2.4 mR Klubb.

Han forteller at både i Sverige og på kontinentet seiles majoriteten av regattaene i ferskvann, og i England kårer man sågar både en nasjonal ferskvann- og en saltvannsmester.

Gjøvik Seilforening stod for arrangementet på Mjøsa.

Sjefen vant

– Det ble et fantastisk arrangement. Gjøvik Seilforening hadde gjort en kjempejobb rundt arrangementet, og de hadde lagt alt fantastisk godt til rette for de 18 deltagerne. Det er sjelden man har bane, havn, bo- og dusjfasiliteter og deler av regattabanen innen en radius av 200 meter, sier Trond Sverre Førde, som ikke var snauere enn at han selv vant NC-regattaen.

Han sikret førsteplassen med to poengs margin på Harald Rolfsnes fra Røyken. Nummer tre ble Ola Herje fra Ålesund.

Se hele resultatlisten

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VANT: Trond Andre Førde fra Bærum Seilforening vant på Mjøsa.

Har gitt mersmak

– Totalt var åtte seilforeninger representert, noe som viser spredningen 2.4 mR nå begynner å få. En av de åtte foreningene var arrangørforeningen, der en lokal seiler fikk låne båt og hev seg med uten noe mer kjennskap til båten enn en 30 minutters runde på fjorden på fredagen.

Førde forteller at norgescupen har skapt entusiasme for 2.4 mR-seiling i Gjøvik, og at foreningen nå vil få tre båter til låns for medlemmer.

– Håpet er at klassen kan etablere seg også her. Det er også et stort ønske både fra Gjøvik Seilforening og Norsk 2.4mR klubb om å legge en NC til Gjøvik også neste år, sier han.

En gammel tradisjon

Seiling på Mjøsa er slett ikke noe nytt. Da jolleseilingen kom til Norge for fullt i slutten av 1940-årene og tidlig på 1950-tallet, ble det arrangert mange store jolleregattaer på Norges største innsjø. Snipe-klassen var den aller ivirigste til å ta Mjøsa i bruk, og det var aktive seilforeninger ikke bare i Gjøvik, men også i Lillehammer og på Hamar. Seilere som er oppvokst med A-jolle, vil også huske regattaer og treningsleire på Mjøsa på 1960-tallet.

Også på Randsfjorden var det tidligere et jollemiljø, og den årlige Krystallregattaen med premier fra Hadeland Glassverk var en stor begivenhet som samlet et stort antall joller.

I de senere ti-årene har det vært lite med nasjonal innsjøseiling i Norge, men med 2.4 mR-klassens norgescup og de siste års Grundig Cup på Bygdin, er dette kanskje noe som kan komme tilbake igjen?

KNIVER: Bjarne Kristensen fra Grimstad i NOR 143 og Svein Jakob Amdal fra Stavanger kniver under NC-en på Mjøsa.

«Skibladner» passerte

Trond Sverre Førde karakteriserer Fredevika hvor Gjøvik Seilforening har sin havn, som en perle. Det gjelder både havnemessig og omgivelsene. Seilerne fikk oppleve at «Skibladner» passerte dem på lensen og fløytet sin ankomst i Gjøvik, og at naboer til seilforeningen og medlemmer sto på land, fulgte seilasene og applauderte vinnerne av hver seilas.

Det ble avviklet fem seilaser i 2-3 m/sek og strålende sol den første dagen. Innsjøseiling byr vanligvis på store og mange vindskift, men denne dagen var forholdene temmelig stabile. 

– De lokale sa at det er sjelden vinden står så stabilt over en hel dag. Varme og sol tilsa at tørrdrakten kunne bli igjen på land. Ikke ofte man kan seile i t-skjorte og jollebukse i en 2.4 mR, sier Trond Sverre Førde 

Søndag uteble vinden og resultatene fra lørdagen ble stående.

Neste NC er også NM

Neste norgescup for 2.4 mR-klassen er også klassens NM. Det skjer på Hafrsfjord i regi av Stavanger Seilforening 7. og 8. september.

– Normalt avholdes det to norgescuperr om våren og to på høsten, men på grunn av årets åpne VM i Genova i Italia i oktober, har vi valgt kun å ha en NC på høsten som også er klassens NM.