Junior-VM i Risør

Folkefest i Risør

Den første uka i juli står sørlandsperlen Risør midt i det som blir det største internasjonale seilmesterskapet i Norge i 2019.

Publisert Sist oppdatert

KNS og Risør Seilforening arrangerer sammen junior-VM for verdens beste juniorseilere i de raskeste OL-båtene, for båtklassene 49er, 49erFX og katamaranen Nacra17.

I skrivende stund forventes det over 200 påmeldte seilere fra mellom 25 og 30 nasjoner fordelt på cirka 100 båter, i tillegg til tilreisende familie og støtteapparat. En stab på rundt 100 frivillige funksjonærer sørger for det praktiske rundt mesterskapet.

Deltakerne i mesterskapet må være under 23 år per 31. desember 2019.

Folkefest i Risør

KNS og Risør Seilforening ønsker at arrangementet skal bli en folkefest som oppleves positivt for de som bor i Risør eller er på besøk i sørlandsbyen. Håpet er også at mesterskapet bidrar til å fremme seilsporten, og ikke minst sette Risør som destinasjon og seilarena på kartet.

Anne Wichstrøm er leder i organisasjonskomitéen, og hun håper dette arrangementet gir næring til økt rekruttering.

– Arrangementet er viktig for rekruttering til seilsporten i hele Norge, og vi håper at dette gir mange aspirerende ungdomsseilere en mulighet til å delta på sitt første internasjonale mesterskap nettopp i Risør.

– Det er også et mål at arrangementet fører til økt rekruttering i det lokale og regionale seilermiljøet, sier Wichstrøm, før hun fremhever fordelen med å ha et kompakt mesterskap i en liten by.

– Mesterskapet skal fremstå som en bynær seilfestival hvor avstanden mellom tilskuere og deltakere er liten. Båtparken blir liggende i kjernen av Risør sentrum, med torvet og gatene langs strandpromenaden som hovedarena på land. Med Risørs fantastiske beliggenhet ligger forholdene til rette for et flott mesterskap, med gode vindforhold og kort utseiling til regattabaner både for seilere og tilskuere, sier Wichstrøm.

Mange nasjoner

Anne Wichstrøm håper begivenheten trekker enda flere mennesker til sørlandsperlen Risør enn en vanlig sommeruke.

– Det blir en flott mulighet for alle til å oppleve spennende seiling i verdensklasse i Risør, og vi håper på mange tilskuere, både blant fastboende og tilreisende fra nærområdet og regionen, sier Wichstrøm.

Av alle seilerne er det forventet stor deltakelse fra blant annet Danmark, Sverige, Tyskland, Spania og Nederland. Det kommer også mange båter langveisfra, som for eksempel New Zealand, Australia, Argentina og Canada. Norge stiller med båter i 49er- og 49erFX-klassen.

Fra KNS skal Alexander Klippenberg og Jeppe Nilsen kjempe om gode plasseringer i 49er. Dette blir deres andre junior-VM.

I år tar de steget opp til 49er-klassen, etter å ha deltatt i 49erFX junior-VM i Marseille i 2018.

Pia Dahl-Andersen og Nora Edland skal kjempe i 49erFX-klassen. Disse to er med i et VM i FX-klassen for første gang, etter å ha vært dominerende i 29er-klassen i flere år, en klasse de er regjerende verdensmestre i.

Risør-brødrene Thomas og Mats Mathisen, som seiler 49er, vil også være å se på startlinjen under mesterskapet. Disse to er også kandidater til å bli verdensmestre.

Spektakulært syn

Seilingen og regattabanen i junior-VM blir lagt til utenfor Stangholmen fyr ved innseilingen til Risør fra sør. Det er også lagt en litt mer skjermet bane ved Østerfjorden nordøst for byen, som skal benyttes dersom værforholdene blir for tøffe ved Stangholmen.

Gitt at vindforholdene tillater det, skal Nacra-båtene seile på Byfjorden hver dag gjennom hele mesterskapet. Dette er båter som foiler eller nærmest flyr over vannflaten, noe som vil bli et spektakulært syn for publikum.

Junior-VM i Risør arrangeres 1.–7. juli 2019.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.