Dings som redder båtferien

Hele familien skal å internett, også i båten. Det kan bli dyrt i utlandet. Vi kjøpte mobil bredbånd kontantkort.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat som at det kan lønne seg å kjøpe lokalt kontantkort til mobilen om du skal ringe mye i det landet du er, så er det like smart å kjøpe lokalt kontantkort for mobilt bredbånd. Det gjorde vi i Sverige, og er meget fornøyd.

Mye data

Å sjekket været via yr.no er blitt en del av sjømannskapet om bord. Plutselig oppdaget vi at vi heller ikke hadde lastet ned hele kartområdet på nettbrettet for navigering. I løpet av noen få dager kom tekstmeldingen fra Telenor at mitt beløpsgrense på 312 kroner var passert, og at jeg måtte sende tekstmelding til dem for å kjøpe flere megabyte med data. Telenor selger ukespakker for databruk i Europa for 200 kroner, men det er kun 300 Mb. Det holder for å sjekket været, men det er så mye mer som frister.

Effektiv router

Først i Göteborg fant vi en butikk som solgte kontantkort for mobil bredbånd. Vi valgte en pakke fra Telia med 5 Gb data og som fungerer i 6 måneder. Pakken kostet 299 svenske kroner. Vi var forebredt og hadde med oss en 4G Wi-Fi router fra Huawei. Den var uten sperre, og kan derfor brukes av alle operatører. Slike routere koster under 1500 kroner, kan puttes i lomma, og har innebygget batteri. Den lader via USB. Routeren gjør at hele familien kan logge seg på internett.

Superdekning

Routeren tar inn signaler bedre enn mobiltelefonen, og benytter seg også av alle 4G-frekvensene. I kke alle mobilen kan bruke 800 Mhz båndet som gir bedre dekning, tross for at de har 4G. Med routeren får alle glede av 4G, selv med en gammel smarttelefon. 4G nettet er bedre bygget ut i Sverige enn i Norge, og vi har hatt overraskende god fart og dekning, ytterst til den minste holme. Foreløpig har vi ikke sjekket det langt til havs, men en test jeg var med å gjøre i juni, viser at det kan fungere så langt ut som 14 nautiske mil fra land. Det er omtrent så langt du kan se land fra havet i klart vær. Med antenne blir dekningen bedre. Den lille routeren har nemelig antennetilkobling, noen moderne mobiltelefoner mangler.

Komplisert registreing

Det var bare å butte i det nye sim-kortet vi kjøpte i Göteborg, og vi var på nett. Passordet til routeren står skrevet med små bokstaver på baksiden. I følge brevet fra Telia som fulgte med skulle vi sende en tekstmelding for å starte tjenesten. Denne tekstmeldingen kom ikke igennom, men boksen startet å spille allikevel. Jeg forsøkte også å registrere med som kunde, men det krever et svensk personnummer. Tanken var å bare kjøpe nye Gb med data neste gang jeg skal til Sverige, men det kan bli et problem på grunn av registreingsvanskeligheter.

PS. Routeren fra Huawei er også super å bruke i Norge. Du kan også kjøpe den gjennom din teleoperatør, men pass på at den også kan brukes av andre operatører.  Du finner den på diverse nettbutikker her.

Routeren gir super dekning for familens dingser. Den har innebygget batteri, og lades via USB.