ALTERNATIV VEI: Tradisjonelt har det å satse på seiling i Norge på topp-plan betydd å satse på en OL-klasse. Men det fins alternative karriereveier.

En alternativ toppseilingsvei

Norges Seilforbunds tradisjonelle anbefaling for hvordan en seiler skal utvikle seg og hva slags båter en bør seile, har form av en pyramide. I bunnen er Optimist – på toppen OL. Men fins det alternative veier?

Publisert Sist oppdatert

«Alle veier fører til Rom» heter et kjent ordspråk, og oversatt til norsk seilsport kan det lyde omtrent slik: «Alle veier fører til OL». For slik har det vært siden NSF ble etablert for over 50 år siden og derved ble underlagt Norges Idrettsforbund, som også har OL på toppen av sin karriere-pyramide. Såkalte «anbefalte klasser» er blitt satt inn i en pyramide der rekruttering og Optimist er i bunnen, mens spissen er OL-klassene.

Klatringen opp i denne pyramiden fortoner seg imidlertid som en brutal vei for svært mange, for øverst er det kun en smal port. I OL kan det bare delta én seiler/ett lag fra hver nasjon. De som kommer inn, lykkes – alle de andre lider en eller annen form for nederlag på veien dit.

Spørsmålet er om seilsporten, som i seg selv er så mangefasettert, behøver å være bygd opp nettopp slik? Fins det andre veier å gå dersom man ønsker å utvikle seg innen internasjonal seilsport?

Det begynner å røre seg noe, og noen som har et annet mål. Noen kaller det «next generation».

– Ja, veien mot OL er smal og brutal, mener Alexander Ringstad, som selv har valgt seg ut en annen vei.

Han mener hans vei er et godt alternativ.

– En OL-satsing i England, der de har et budsjett på 250 millioner kroner, kan jo være attraktivt, men noe slikt har vi jo ikke i Norge. Å satse på OL i Norge betyr et stort, personlig offer, og også gjerne et solid innhugg i egen lommebok. Og når nåløyet er så smalt som det er, er det få forunt å lykkes.

ALEXANDE RINGSTAD: Alexander Ringstad var en av landets første til å starte med foiling – og den veien har han fortsatt på.

Foiling er blitt en stabil vei

I 2013 ble foiling introdusert i America’s Cup, og siden det er foiling kommet for å bli. Nå kan en foile med joller, kjølbåter og flerskrogsbåter.

– Foiling er blitt en stabil gren innen seilsporten som også byr på sine muligheter. Og innen denne grenen er det blitt mål man kan hige mot.

Alexander mener SailGP er et slikt mål. Det er en serie av regattaer som seiles i de gamle America’s Cup-katamaranene som nå kalles GP 50. Og der er det team som deltar – ikke bare enkeltseilere.

– Jeg liker å se på SailGP som like stort som AmCup. Det er mer racing, flere regattaer og det er like båter. Pengemessig, seilmessig, team-messig er det kulere med Sail GP enn America’s Cup. Det er ikke hvor mange penger du har lagt inn som bestemmer om du vinner eller ikke. Det er seilingen.

Han mener sjansen for at vi vil kunne se et norsk lag i SailGP er mye større enn å se et lag i America’s Cup.

WASZP kan bli det lange strekket

– Karriereveien for å komme til SailGP kan godt starte med Optimist, mener Alexander.

Der vil man kunne få basiskunnskapene om seiling. Som 14–15-åring mener han veien fint kan gå videre direkte til foilende WASZP, som han mener man godt kan seile til man er 22–23 år.

WASZP:

Da har du en veldig lang og god mulighet til å satse i bare en type båt, og du vil lære deg foiling og høyhastighetsseiling. Og så kan du koble sammen den kunnskapen du får i et team, og for eksempel delta i Youth Foiling World Cup som seiles i den foilende enskrogsbåten 69F. Om bord i den tremannsbåten har alle sine spesifikke oppgaver; rormann, storseilstrimmer og «flightcontroller» – det siste vil si å styre foilene, sier Alexander.

Youth Foiling World Cup er planlagt som en årlig serie over tre-fire stevner. Videre vei derifra går for eksempel til GC 32, en 32 fots foilende katamaran som seiles av fem personer. Alexander Ringstad og hans Xela Racing Team har selv en slik katamaran.

PROMO: En liten promovideo for GC 32 Racing Tour 2020 – en sesong som ikke ble noe av på grunn av koronapandemien.

GC Racing Tour er denne klassens hovedarrangement i Europa, og det første stevnet i år går i Frankrike i april.

Penger og oppmerksomhet

– Men om du skulle få lyst til å satse på OL likevel, kan du for eksempel pense fra WASZP og over til Nacra 17, som jo også er foilende. Da vil du ha lagt et godt grunnlag om foiling i WASZPen og kan fortsette der mot OL, mener Alexander Ringstad.

Enten du satser på OL eller velger å gå en annen vei mot toppen av internasjonal seilsport – det fins også veier mot toppen innen storbåtseiling – er fellesnevneren at det koster penger. Og skal man få finansiert satsingen ved hjelp av samarbeidspartnere og bygge et kommersielt team rundt det man holder på med, trengs oppmerksomhet. Men ut over den helt indre kjernen av fagpresse og kanaler i sosiale medier, er det ikke enkelt å nå ut til det generelle, norske idrettspublikummet. For norske medier er også opphengt i OL-pyramiden. Det er idretter som har OL som endemål, som norske media ynder å følge.

– Det betyr at vi må gjøre jobben selv for å skape oppmerksomhet rundt det vi holder på med, men det betyr ikke at det ikke finnes muligheter, sier Alexander, og legger til:

– Men det er viktig at noen legger grunnlaget, og det er det vi forsøker å gjøre nå igjennom vår satsing på denne grenen av seilsporten og på prosjektet vårt, Xela Racing Team. Vi jobber med å lage hjemmeside som skal fortelle hvor vi er, hva vi holder på med, hvordan vi gjør det og så videre. Vi holder på med en supporterklubb, og vi oppfordrer folk til å komme ned på brygga og ta en prat. Dette skal bli plattformen og grunnmuren, og det skal bidra til å skape kontinuitet i det vi forsøker å bygge – og legge til rette for dem som kommer etter oss.

Alexander Ringstad sier også at skal man få oppmerksomhet, må man tore å stikke hodet frem, noe han selv har gjort i dette prosjektet.

Det første, konkrete prosjektet

Akkurat nå holder han og Xela Racing Team på med å forberede seg til å delta i Youth Sailing World Cup som går fra 24. februar og helt til 14. mars i Italia. Med på laget som skal seile 69F, er Alexander Dahl Høgheim fra Ran Seilforening som rormann, Fredrikke Foss, KNS på storseilskjøt og Sivert With fra Asker som baugmann og flightcontrol. Mathilde Robertstad fra Tønsberg er hjemmeværende reserve, mens Alexander selv er coach og lagleder.

69F: Youth Sailing World Cup seiles i 69F der Norge stiller med et lag i februar.

Å delta koster penger, og for å finansiere det hele har de fått med seg Waszp Foiling Norway, Norges Seilforbund, Sandefjord Seilforening, Framnes Maritime Senter og Greentech som samarbeidspartnere, pluss at Xela Racing betaler en del av det selv. I tillegg har laget opprettet en aksjon på «crowd funding»-nettstedet «Spleis», der alle som synes det de gjør og forsøker å få i gang er positivt, kan støtte prosjektet med en slant.

– Vi har hatt fantastisk oppslutning om spleisen vår hvor flere store privatpersoner har lagt mye midler på bordet, men vi er ikke helt i mål ennå.

Alexander forteller at det er opp til hver enkelt å betale hva de føler for, men det fins beløp for å få en T-skjorte, jakke eller en tur med GC 32-en på sjøen.

Færder’n på tre timer

Etter hjemkomst fra Youth Sailing World Cup planlegger de å sjøsette GC 32-en i april for å begynne treningen med den, og et av målene i år er å delta i Færderseilasen.

– Ja, det har vi tenkt å forsøke oss på. Det kan ende i hva som helst. Kanskje må vi bryte av ved Filtvet fordi det blåser for mye eller er for høy sjø, men er det silkeføre for oss, vil vi kunne unnagjøre hele Færderseilasen på 3–3,5 time!

Foiling er uansett en karrierevei innen seiling hvor man seiler fortere enn alle andre! Og så får man jo se hvor den fører hen. For eksempel om det kan bli et norsk lag i SailGP en gang?

FÆRDERSEILASEN: Med fløteføre tror Alexander Ringstad de vil kunne klare å unnagjøre seilasen på drøye tre timer i GC 32-en Xela Racing.