75 åring i Klassisk Seilas

Når Seilas arrangerer Klassisk Seilas fra Aker Brygge 10. juni, er noen av båtene mer klassiske enn andre. «Vema», Johan Ankers mesterverk fra 1933 overgår det meste. I år feirer båten 75 års jubileum.

Publisert

12 meteren «Vema» ble bygget for norskamerikaneren Georg Unger Vetlesen ved Anker & Jensen verftet i 1933. Senere tilhørte den familien Sommerschield og deltok hyppig i regattaer i etterkrigsårene, i tette kappseilaser mot Thomas Olsens «Figaro» og den amirkanskse ambassadør Charles Ulrick Bays «Norsaga». Sam Ugelstad eide båten i mange år. Under navnet «Lakmé» var båten kjent og kjær langs norskekysten, som KNS´ flaggskip ettersom Ugelstad i en årrekke var foreningens eskadresjef.

Senere fikk brødrene Tor Jørgen og Lars Chr. Dahll kjøpt båten. De tok tilbake navnet «Vema III» og la ned mye arbeid i vedlikehold og oppgradering av båten, men måtte etter hvert innse at oppgavene ble for store for folk som var avhengige av å gjøre jobben selv. Båten ble solgt igjen, nå til Einar Nagell Erichsen, med Tør Jørgen Dahll stadig med på eiersiden. Båten gjennomgikk en omfattende restaurering ved Walsted-verftet i Danmark, men Nagell Erichsen fikk som de fleste vil huske finansielle problemer og lenge så det ut til at «Vema» skulle går utenlands der pengesterke båtfolk siklet etter klassiske 12 metere.

I siste øyeblikk lyktes det imidlertid, ikke minst takket være Seilas´ Henrich Nissen-Lie å stable på bena et norsk konsortium som kjøpte båten. Dahll er fremdeles medeier, men største eier er idag den sveitsbaserte nordmannen Odd Roar Lofterød som har fått med seg en gruppe norske shippingfolk som alle har ssett verdien av å opprettholde denne kulturskatten i Norge.

Nå skal båten delta i Klassisk Seilas 10 juni og i Færderseilasen som starter fra Aker Brygge fredag 13. juni.

Her er deltakerlisten til Klassisk Seilas per idag. Vi regner med at fler kommer til i løpet av helgen slik at 15 båter bør være et realistisk deltakerantall til selve regattaen.

4 «Jeløen»  Gabriel Lund, Moss Seilforening KLR 1.06

G 9 «Pandora» Odd Syse, KLR 1,42

F 23 «Bojar» Arve Eriksen KLR 1.45

”Aslak-båt” Morten Lindvik KLR 1.16

E «Lady» 12 m spissgatter Peter Ennals KLR 1.36

«Triton III» 10mCr, Lars Ingeberg  KLR 1.37 + 0.04 med spinnaker

sH25 «Apache» Magne Brekke KLR 1.32

NOR 12444, 34 fots skjærgårdskrysser, Kjell Andreas Steinstad, KLR

«Kamomé» Hood 40, Tønnes Ingebrigtsen KLR

12 N 11 «Vema» Tor Jørgen Dahll KLR 1.56

Powered by Labrador CMS