KANALFART: Det var lenge usikkert hvorvidt vi faktisk kunne til Skottland eller ikke. Vi er veldig glade for at vi endte opp med å dra dit og fikk seile gjennom den kaledonske kanal.

Slik er livet på langtur

I 2020 bestemte vi oss for å realisere den store drømmen om å seile jorda rundt i egen seilbåt. Vi kjøpte «Adelante», en Jeanneau Sun Odyssey 50DS fra 2008, og etter en kald vinter med mye planlegging og forberedelser satte vi avgårde ut Oslofjorden i juni 2021, spente og håpefulle.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for litt erfaring fra kystseiling i Norge med vår forrige båt hadde vi lite kjennskap til hvordan livet på langtur faktisk ville være - og vi har stadig grublet over flere spørsmål knyttet til dette: Hvor mye av reiseruten skal vi planlegge, hvor mye skal vi ta som det kommer? Skal vi ha med mannskap/gjester på lengre passasjer, og i så fall hvem? Vil vi få nok søvn under lange passasjer? Hvordan skal vi tilpasse begrenset og annerledes tilgang på matvarer? Hvordan skal vi unngå å bruke all vår tid på å fikse båt? Hvordan skal vi holde kontakt med venner og familie hjemme?

Det finnes åpenbart ingen fasit, og det er like mange tilnærminger og svar som det er seilere der ute. Heldigvis. Noe av sjarmen med å dra på langtur er nettopp at alle seilere har muligheten til å forme sin egen tur på absolutt ALLE måter - enten man har 60- eller 30-fots båt, ti eller ett år til rådighet, er en stor familie eller soloseiler. Vi lærer ekstremt mye av andre seilere vi møter på veien, og blir ofte fascinert, imponert, inspirert og noen ganger sjokkert når vi hører hvordan andre gjør ting!

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER