SEIL: Seilbåtene drukner av antall motorbåter under Båter i Sjøen, men i år er kommer det flere seilbåter enn i 2017 og 2016.
SEIL: Sun Odyssey 410 har en bom som er festet lavt på masten. Det gjør seilpakkingen enklere. Seilet har plastsleider som ikke gled godt i sporet. Vogner hadde gjort både heising og berging av storseilet til en lek.
RASK: Hallberg-Rassy 44 testet ut fra Ellös i frisk vind.
ETTERSPURT: Hallberg-Rassy 340 er godt mottatt i markedet, som de andre nye HR-modellene.
POLSK: Focus 750 Performance er en spennende overraskelse som vises under Båter i Sjøen.
388: Hanse-modellene får nå mer familielikhet, her den nye 38-foteren.
SEIL: Bavaria C45 under test i 10 m/s vind i Indre Oslofjord.
RØD: ClubSwan 50 «Proxflyer» var mest oppsiktsvekkende.
LANGBEINT: «Zombrero 2» blir brukt både til tur og regatta. Her under Watski Skagerrak TwoStar 2011.

Disse seilbåtene kommer til Båter i Sjøen

Torsdag åpner Norges viktigste båtutstilling på Aker Brygge. Der kan du se flere seilbåter enn hva som ble vist i fjor.

Publisert Sist oppdatert
MARSTRAND: Seilbåtsalget går tregt i Sverige. Det syns under båtutstillingen i Marstrand.

En strålende sommer har lokket folk tilbake til båtlivet, og flere leverandører rapporterer om økt etterspørsel. Det store problemet nå er leveringstid.

– Vi har solgt flere båter i sommer med levering i 2019. Det er lenge siden sist, forteller Jens-Petter Flesvik hos Heitmann Marine, som selger Jeanneau.

Flere enn i 2017

34 seilbåter er påmeldt til Båter i sjøen. Det er fire flere enn i 2017, og tre flere enn i 2016, men langt færre enn for ti år siden hvor det var over 100 båter. Økt antall utstilte båter viser at flere har tro på ett bedre marked. Det tyder på at markedet er på vei opp. 

Messen i Norge står i kontrast til messen i Marstrand for to uker siden hvor det var snaut med seilbåter, og ett tregt marked som skyldes mye en svak valuttakurs. Men i Sverige var det flere verdenspremierer, Arcona 435 X4.6 og Furby 460E i Marstrand, og Hallberg-Rassy 57 i Ellös.

Verdenspremiere og nyheter

Båter i Sjøen har vært en utstilling med flere verdenspremierer. I år er det bare en, men det er tett av nyheter i Norge.

Verdensnyheten i år er Jeanneau 410 som SEILmagasinet prøveseilte i forrige uke. Det er lillesøsteren til 440 som hadde verdenspremiere i fjor. På messen kommer også Sun Odyssey 490, som har samme løsninger og formspråk. Det er første gang båten vises i Norge.

Bavaria viser frem C45 Style, en båt som viser verftets visjon for fremtiden. Vi seilte båten i sommer.

Hanse viser også frem noen nyheter. 418, og 388, er en facelift av 415 og 385. De nye modellene har nye vinduer, samt en mer påkostet innredning.

Hallberg-Rassy viser frem to modeller, 340 og 44, begge med det nye uttrykket. Bredere hekk og doble ror. Begge båtene har blitt svært godt mottatt i markedet.

Lagoon hadde annonsert å vise frem sin 42-foter, men har klart å skaffe verftets nyeste modell, Lagoon 40. 

Noen overraskelser

Focus 750 Performance er en sprek 26-foter fra Polen. Båten har moderne linjer, og er lett nok for å kunne trekkes bak en bil.

Code 0 fra franske Black Pepper er en rå dagseiler på 33 fot. Båten veier bare 1850 kilo, takket være skrog og rigg i karbon.

Messas råeste båt er ClubSwan 50. Det er «Proxflyer» med hjemmehavn i Asker som er utstilt. Båten er en ekstrem fartsmaskin, som også har ett snev av komfort.

Båtkonstruktør Birger Kullmann viser også frem en båt. Båten med navn «Zombrero 2» ble vist frem under Båter i Sjøen i 2005, og viser hvor langt fremme Kullmann var når båten ble konstruert. 

 

 

 

 

MODERNE: Sun Odyssey 410 har aggressive linjer. Den er mer tøff enn elegant.
POLSK: Focus 750 Performance er en spennende overraskelse som vises under Båter i Sjøen.
CLUBSWAN: «Proxflyer» er Båter i Sjøens mest oppsiktsvekkende båt.