Rekefest i Sandspollen.
Lite gjestfrie motorbåter gjorde at arrangementet ble flyttet fra Oscarsborg til Sandspollen.
Hyggelig i Holmestarnd
Lite vind på første etape.

Vellykket turregatta i Oslofjorden

”Steilene tre dagers” er et alternativ til utholdenhetsprøven ”Skagen Race” En uhøytidlig seilas sammen med andre turseilere i Indre Oslofjord, hvor det legges vekt på det sosiale. Litt regatta og mye hygge. Litt improvisering ble det etter at noen motorbåter nektet å ha andre båter uten på seg.

Publisert Sist oppdatert

Her er rapport fra Sigurd Parmann i Nesodden Seilforening.

Nesodden seilforenings prøveprosjekt startet med samling i klubben på Steilene, omtrent da de første båtene i ”Skagen Race” nærmet seg Hollænderboen. Fem prøvebåter stakk hodene sammen og diskuterte poengsystem og handicap med tanke på en utfordrende kappseilas blant båter av varierende fartspotensiale og bemanning. Skulle det være ekstra respitt for barn om bord og hva med mormor. Kort sakt hvordan få mest mulig moro blant båter som har en ting felles. De liker ikke å bli forbiseilt selv om de ikke akkurat har et veltrimmet regattateam ombord. Om morgenen 1. mai var deltakerantallet økt til åtte idet tre båter fra Oslo Seilforening intetanende hadde overnattet i havna, og ble sjanghaiet på brygga om morgenen.

Steilene – Son

Første mål var Son. En portpassering var lagt inn på veien ved Oscarsborg i tilfelle man ikke rakk fram i god tid før stengetid ved egnet spisested i det gamle ladestedet. Det viste seg å være en riktig beslutning for ved Aspon gav vinden tapt for motstrøm og striregn og det tok sin tid å komme forbi Askholmene. Fem mil fra mål fikk de bakerste båtene beskjed på VHFen om at port-passeringen var tellende og at motor var egnet fremdriftsmiddel på resten av leggen.

Son - Holmestrand

Fredag morgen var det ”gunderstart” ved yellow-black med kurs over fjorden til Holmestrand. Første båt ut kl 1100 og siste kl 1225 (?) idet man benyttet tidene fra 1. dag som utgangspunkt. I en lett bris fra sørvest ble det uttelling for de to minste båtene begge med LYS 1.16. De startet med fem minutters mellomrom og kom likt i mål. De store båtene derimot kom sent og det ble klart at ujevne forhold 1. dag ikke ga grunnlag for en rettferdig ”gunderstart” på dag 2.

Holmestrand

I Holmestrand ble vi meget godt mottatt av den lokale båtforeningen. Vi ble henvist en fin plass longside på en av flytebryggene deres og nøye forklart hvor vi kunne finne utsalgssteder for viktige varer. Igjen ble det langbord på et egnet spisested hvor vi denne gang fikk omtrent dobbelt så mye på tallerkenen for halve prisen. I en varm og nydelig vårkveld.

Holmestrand – Drøbaksund

Tredje dag satte vi ut i fellesstart kl 1100 med kurs for Filtvedt og Oscarsborg. Sol og silkeføre med sørlig vind fra 5 til 10 knop. Bidevind opp til Østnestangen på Hurum og deretter stikk i skjøtet og etter hvert spinnaker innover kjente trakter.

Motorbåter tåler ikke å ha seilbåter longside

Vi hadde tenkt oss til Oscarsborg, men der var det fullt. Med tre 40-fots cabincruisere longside innerst ved flytebrygga var det ikke plass til seilbåter utenpå. Det ble gjort utrykkelig klart for oss av havnevakten.

Rekefest i Sandspollen

Men hva gjorde det når Sandspollen lå smilende og gjestmild like rundt hjørnet. Så vi sa hyggelig god aften til cabincruisere og havnevakt og dro dit i stedet. Reker, hvitvin, loff og tilbehør hadde vi jo kjøpt i Holmestrand og avslutningsfesten ble enda ett stort høydepunkt.

Her er programmet for neste års arrangement

21.5    kl. 21:00 Informasjonsmøte på Steilene.

22.5     kl. 10:00 Skippermøte

kl. 11:00 Felles start Steilene – Sjetenen vest – Son (syd av YB) Klarsignal kl. 10:55

”After sail” med premieutdeling på brygga i Son

23.5      kl. 10:00 Skippermøte, starttidspunkt og bane

kl. 11:00 Intervallstart Son – Gullholmen – Holmestrand (nord av BY).

”After sail” med premieutdeling for dagens seilas på brygga i Holmestrand

24.5    kl. 10:00 Skippermøte

kl. 11:00 Felles start Holmestrand – Filtvet – Sjetenen vest. Klarsignal kl. 10:55

”After sail” med premieutdeling i Sandspollen, innlevering av Evaluerings skjema.

Fotos: Sigurd Parmann