God tid på vei hjem betyr behaglig seilas.
Løvet spretter på Hovedøya
En snekke som ikke har klart vinteren
Kro i aftensol
Ekte maritim steming på kroa. De beste plassene er for medlemer kun.
Lukket perle i Oslo
Lukket perle i Oslo
Kroen tilbyr grei mat til hyggelige priser.
Klosteret på Hovedøya er fra 1100-tallet.
Pelle Holm ga oss plass for natten.
Hovedøya er en idyll, men kommer du med egen båt er du setngt ute, eller inne.

Lukket perle i Oslo

Hovedøya har alt, bortsett fra gjesteplasser. Vi var heldige å fikk låne en bås på øye et steinkast fra Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert

På venstre øre er det fuglekvitter, mens på høyre øre er det bylarm fra Oslo sentrum. Kontrastene kan ikke være større. Hovedøya har alt. Historie, botanikk, geologi, fugleliv, fantastisk utsikt og et sjarmerende båtmiljø.

De nære områder

Det er lett å bli vanemennesker også i båt. Vi har som mål å utforske stedene i nærmiljøet. I stedet for å stress ut Oslofjorden for motor, heller duve av gårde for seil til de nære omgivelser. Hovedøya hadde vi ikke besøkt siden ungdomskolen, og ble sesongens første mål.

Feil i havnebøker

I Havneboka til Magne Klann står det at det finnes noen gjesteplasser nord øst på øya. Vi fant noen få plasser med røde og grønne skilt, og gikk inn i den eneste båsen med grønt skilt. Etter noen timer ble vi oppsøkt av Pelle Holm fra styret i Revierhavnens Baatforening, som spør oss pent om vi kan flytte på oss.

– Vi har ikke gjesteplasser her, men det er noen ledige plasser. Du kan ligge her gratis, forteller Holm, som forteller at de forsøker å finne løsninger for båter som ønsker å besøke øya. Revierhavnens Baatforening er landets eldste båtforening, opprettet i 1853.

Innelåst

Vi hadde som mål å se på øyas klosterruiner, og forsvarsverk, men ble møtt av en diger lås da vi skulle ut fra foreningens område.

– Revierhavnens Baatforening hold opprinnelig til på havna i Oslo med ble tvangsflyttet ut på Hovedøya som den gang var militært område. Foreningens medlemmer ble derfor låst ute fra det militære området. Nå er det for å hindre tyveri at området er låst, forteller Holm.

Vi ble låst ut, og ble lovet å bli sluppet inn igjen etter en tur på øya. På Hovedøya finnes det foruten klosterruiner, også en unik natur med vekster som kun finnes på denne øya i hele Norge.

Hyggelig Kro

Revierhavnens Baatforening har egen kro for medlemmer, men kroen er også åpen for andre besøkende. Stedet ligger lengst nord på øya, på en liten holme med vann rundt seg på alle kanter. Her er det kveldsol helt til solen forsvinner bak åsene i Nordmarka. Lengre kveldsol i Oslo er det vanskelig å finne. Kroens gjeveste plasser er forbeholdt medlemmer.

Kroen har egen gjestebrygge, men den er ikke for overnatting. Vanligvis er det også låst mellom foreningens brygger og Kroen.

God besøkt

Kroen åpnet siste helg i april, og da vi besøkte den 30. april var det halvfult. Kroen lever godt på medlemmene sine, og er helt sikkert en god grunn for å søke medlemskap nettopp her.

Du oppsøker ikke Revierhavnens Kro for å utfordre ganen, men her er det rettet som faller i smak for de fleste. Vi spiste godt, to barn og to voksne, hamburger og fiskesuppe, øl og brus for 600 kroner.

Ventetid for medlemskap

Vi kommer gjerne igjen, men skulle ønske at Oslo Kommune tok tak i stedet og utviklet det for alle. Men det er slike perler mange ønsker å holde for seg selv, og det er kanskje derfor det er så unikt og spennende.

Det er venteliste for større båter i Revierhavnens Baatforening, men etterspørselen er ikke like stor for smale båtplasser.

Så stille og fredlig natt på Hovedøya, kun noen meter fra Oslo sentrum.