50 år med sjøvett, sprut og moro

Selv om mye er endret siden Tomm Murstad sr. startet sjøleiren på Høyerholmen i 1960, er  konseptet er det samme: Deltagerne skal lære hvordan de oppfører seg på sjøen, samtidig som de har det uforglemmelig gøy.

Publisert

VG-JOLLE: Det trauste, røde "badekaret" er for mange selve symbolet på Tomm Murstad sjøleir .

Siden 1960 har tusenvis av barn og ungdom fått oppleve leirlivet på Høyerholmen, og leirens popularitet har bare økt med årene.

I underkant av tusen barn i alderen ti til fjorten år får hver sommer oppleve Tomm Murstad sjøleir. Kampen om å komme med på leir, starter allerede i oktober året før.

– I 2009 tok det tre minutter og 23 sekunder å fylle opp leiren for 2010—ny rekord. Og Ventelistene er lange, forteller daglig leder Anniken Murstad.

For å gi flere barn muligheten til å oppleve Tomm Murstad Sjøleir, åpnet de i 2008 en ny avdeling på Killingen, i Sande kommune.

Lærer mye

Mens seiling og vannski sto i høysetet på 60-tallet, er aktivitetene i dag mangfoldige: seiling, vannski, wakeboard, kneeboard, badeland, motorbåtkjøring, rumperistere, mageristere, banan, overnattingstur med 50 fots Bavaria, sandvolleyball, roing, singstar, klatring, kasseklatring og trampoliner til vanns og til lands.

I løpet av oppholdet får deltagerne også ta Sjøvettsdiplomet. For å klare dette må barna gjennom en skriftlig prøve hvor de må kunne alle de ti sjøvettsreglene, de viktigste styringsreglene, fortøye båt, svømme, ro og skåte. Deltagerne blir drillet i motorbåtkjøring og må bestå en prøve på tillegging til brygge.

Verdens første skiskole

Tomm Murstad senior er kjent for blant annet å ha startet verdens første barneskiskole i tillegg til at han startet sjøleiren på Høyerholmen i 1960. Hans sønn Tomm Murstad jr. står i dag for driften sammen med datteren Anniken og et titalls dyktige instruktører.

Les mer om 50-årsjubilanten her