Matchpoint til Emirates Team New Zealand

Med 4-2 ledelse trenger Burling & Co nå bare en seier for retten til å seile om America's Cup mot Oracle Team USA.

Publisert Sist oppdatert

Idag skal det avgøres om det blir Emirates Tam New Zealand med skipper Peter Burling eller Artemis Racing med Nathan Outteridge som avanserer til selve America’s Cup matchen mot forsvarer ORACLE TEAM USA.

Søndagens seilaser på Bermuda ble svært spennende, ikke minst fordi de to finalistene i utfordrerregattaen hadde valgt ulike foiler basert på sine vurderinger av hvordan vindforholdene skulle utvikle seg i løpet av dagen. Artemis Racing hadde valgt sine foiler basert på frisk vind, mens New Zealand gikk for lettvindsfoiler. 

Vant starten igjen

Nathan Outteridge har nå fått grepet på startene og kom best ut for fjerde gang (av fire mulige) med ledelse ved første merke. Deretter beholdt Artemis ledelsen som på et tidspunkt var på vel 200 meter, men et dårlig slag nær merket etter andre kryss var nær ved å koste hele forspranget. Artemis fikk kontroll i siste liten og vant med 15 sekunder. 2-2.

5. seilas

Igjen vant Outteridge starten og ledet frem til lensemerket. Burling valgte motsatt banehavdel på kryssen og da båtene møttes var forskjellen så godt som utlignet. Outteridge forsøkte seg med et raskt dekningsslag, men etter at begge båtene hadde måttet slå ved begrensningslinjen hadde New Zealand sikret en sikker leposisjon. Den benyttet Burling til å bråloffe og tvang dermed Outteridge til å slå tilbake. Denne ekstra manøver kostet Artemis ledelsen og bedre ble det ikke ved at instrumentene på den svenske båten streiket. Artemis brøt løpet og dermed var det 3-2 til Emirateds Team New Zealand.

6 seilas

Begge båtene var likt over linjen, men igjen var de Outteridge som kom best igang. Tre sekunders ledelse ved sløremerket og syv etter lensen så lovende ut for Artemis. Et tidlig slag etter runding ga New Zealand separasjon og en gunstig vindkantring var nær ved å gi utligning, men Artemis greide å slå på topp og tvang dermed New Zealand til et nytt slag ut mot høyresiden. Da båtene møttes ved kryssmerket ledet stadig Artemis, men Burling valgte det som viste seg å være det favoriserte rundingsmerket og tok ledelsen på lensen. Ved bunnmerket var Outteridge mindre enn to sekunder bak, men rundet i hekken på Burling og var tvunget til å slå seg fri. Ved rundingsmerket hadde New Zealand opparbedet seg et forsprang på 16 sekunder. Alt lå en til en klar seier for New Zealand, men da laget mistet kontrollen  den siste jibben, angivelig på grunn av mangel på hydraulisk kraft, kom svenskene som et skudd. New Zealand holdt unna så vidt og var vel ett sekund foran i mål.

Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs avgjøres idag, mandag, og vi kan forvente spennende seiling.