NY: Med appen Moringo Breeze kan du se belegg i havner frem i tid.

Ny app skal hjelpe deg med å finne havner

Mooringo Breeze forteller deg om hvilke havner som er fulle og hvilke det er ledige plasser.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Mooringo ble utviklet som en digital løsning med røde og grønne skilt i havner. Flere norske seilforeninger bruker systemet med suksess. Appen viser havner som du kanskje ikke vet om og kan gi nyttige tips.

Først i Sverige

Nå går Mooringo lengre. Mooringo Breeze er oppe å kjører i Sverige og vil vise havner i Norge til neste år. Ved å analysere og kombinere satellittbilder med værdata helt tilbake til 2014, lager Mooringo prognoser for belegg i gjestehavner og naturlige havner, kommer det frem i en pressemelding.

Appen lager prognoser for belegg i havner ut fra aktuelt vær. Vindstyrke og vindretning blir vurdert og analysert sammen med historisk data om belegg i havnen. Mooringo Breeze viser også belegg i aktuelle naturhavner.

IKONER: Appen viser ikoner om havnestatus. Havner i Norge er sorte.
FULLT: Det er trangt i gjestehavnenen 25. juli, men godt med plass i naturhavnene.
GRATIS: Du kan få sanntidsinformasjonen gratis, men må betale for å få prognose om hvordan den kan bli i dagene fremover.

Ikoner på kartet

Appen har ulike ikoner for gjestehavner og naturhavner. For naturhavner er ikonet et anker.

Om ikonet er grønt er belegget opp mot 40 prosent. Er det orange er det opp mot 80 prosent, og er det rødt er det over 80 prosent. Har ikonet en grønn boble er det mulig å booke plass.

Abonnementstjeneste

Å se hvordan situasjonen er langs kysten i dag er gratis, men skal du se opptil ni dager fremover trenger du et årsabonnement. I år koster det 29 kr.

SEILmagasinet har lastet ned appen og fiklet litt. Den gir langt fra en total oversikt, men det er en bra start. 29 kroner er heller ikke allverden.

Slik lager Mooringo en prognose:

Spørsmål: Hvordan blir det i Strömstad på lørdag?

  1. Vi identifiserer det verste været på dag og natt mellom lørdag og søndag. Vind og vindretning er de viktigste tingene. (f.eks. N 8 m/s vindkast).
  2. Bestemmer ukedag og måned for å sammenligne med historiske satellittbilder. Søndag til torsdag regnes som en ukedag. Fredag og lørdag er helger.
  3. I høysesongen mellom 15. juni til 15. august regnes alle dager som lørdag.
  4. Analyserer historiske satellittbilder tatt på reisemålet på sammenlignbare dager, vind + 2 m/s og lignende vindretning. ( Vindkast NV, N, NØ 6–10 m/s).
  5. Presenterer gjennomsnittlig belegg i dette været og viser 4 historiske analysebilder fra Strömstad.

.