Atlantic Rally for Cruisers 2013

ARC-båtene også underveis

Søndag gikk starten for de nærmere 250 båtene som deltar i årets ARC. I en lett bris fra nord ble det lensestart sydover langs Grand Canarias østside mot Atlanterhavet.

Publisert

Hovedbilde: Det var flere russiske og én båt fra Latvia med i årets ARC. Her ser vi en russerne i deres Volvo Ocean Race-båt.

Las Palmas, Grand Canaria

Ni av de 10 påmeldte båtene startet i en tettpakket flåte av store og små båter. Noen var raskt oppe med spinnaker, eller spridde to genoaer, andre hadde lagt inn rev i storseilet og nøyde seg med ett lite forseil. «Tatt av vinden», en Jeanneau Sun Odyssey 45 med Bjørn Larsen som skipper, startet ikke med de andre på grunn av sykdom, men skulle i følge arrangørene seile ut senere søndag kveld.

Seilerne var heldige som slapp fra en kraftig regnbyge som gjorde det grått og vått en halvtimes tid etter starten. Værmeldingen er imidlertid svært bra for de første dagene, med akterlig vind som riktignok avtar, men er ventet å komme tilbake onsdag. Det er heller ikke ventet hverken sterk vind eller lavtrykk langs seilingsruten.

Stor publikumsinteresse

Det var tett med tilskuerbåter ute ved startområdet. Interessen for ARC er stor, ikke bare blant lokale seilere, men hele befolkningen i Las Palmas. De som ikke var ute i egne båter, fulgte starten fra land. Om bord i startbåten, et spanske marinefartøy, var mange høyere offiserer fra både marinen og hæren, byens ordfører og en rekke inviterte VIP’er, samt et stort pressekorps.

Columbus-regattaen

Det har vakt stor oppsikt at det skal arrangeres en ny transatlantisk seilas i 2015 med start fra Las Palmas. Langt på vei synes opplegget å være en tro kopi av ARC. Da Seilas ba om en kommentar til dette fra Las Palmas ordfører om bord i marineskipet, var svaret at det ikke ville ødelegge det gode samarbeidet byen og hele Gran Canaria har med ARC-arrangørene. – Seilasen skal være en markering av at Columbus var den første som la ut på Atlanterhavsseilas fra Kanariøyene, sa han.

ARC-direktøren Andrew Bishops kommentar til Columbus-seilasen var imidlertid meget kort og avvisende: –Det blir aldri noe av de planene, sa han. Om konkurransen fra Jimmy Cornell med nye seilaser fra Lanzarote, sa Bishop at den neste seilasen derfra allerede var avlyst på grunn av manglende interesse.

Regattaklassen kom fint av gårde i starten utenfor Las Palmas.  (Alle fotos: Henrich Nissen-Lie)