Golden Globe over for Are Wiig

Over: Golden Globe-eventyret og Are Wiigs stor drøm om å seile jorden rundt alene non stop er over.
Over: Golden Globe-eventyret og Are Wiigs stor drøm om å seile jorden rundt alene non stop er over.

Gikk rundt og mistet masten

Are Wiig ble slått 360 grader rundt ved 16-tiden i ettermiddag. Da båten rettet seg opp igjen var masten borte. Selv fikk han en del kuttskader.

Publisert Sist oppdatert

Are Wiig meldte selv i fra til arrangørene i Golden Globe og fortalte at han hadde mistet masten etter at båten hadde blitt slått trill rundt ca. 400 nautiske mil ut fra Cape Town i Sør-Afrika.

– Jeg har snakket med Are på satellitt-telefon, og han forteller at han er ved godt mot. Han fikk noen kuttskader da han ble slått omkull og havnet ute i styrehuset, men han sier at det ikke er alvorlig. Han fikk et kutt i øret og noen andre steder så det ble litt blod, forteller Jon Amtrup, som er Are Wiigs pressekontakt.

Skulle reparere vindroret

Uhellet skjedde da Are Wiig hadde lagt bi etter å ha håndstyrt båten de siste 12 timene. Vinden hadde «løyet» ned til ca. 35 knop, og Are Wiig hadde lagt bi for å reparere sikkerhets-splinten til vindroret. Den hadde røket for andre gang. Og det var mens han lå bi at en stor bølge kom og slo hele båten rundt.

Are oppholdt seg nede i båten og ble kastet ut av luken, men havnet under beskyttelseskappen i cockpiten. Da båten rettet seg igjen etter å ha ligget opp-ned, var riggen borte.

For nødrigg til Cape Town

– Den hang fortsatt fast i båten, og fungerer nå som drivanker. Bommen har han fått reddet, og det er Ares plan å rigge opp en nødrigg og seile for den de 400 nautiske milene det er til Cape Town, forteller Amtrup.

En luke over kartbordet er også slått istykker og det er kommet mye vann inn i det elektriske systemet, men Are Wiig tror at batteriene fortsatt er intakte.

– Men han har ikke forsøkt å starte motoren ennå. Under dekk er alt et eneste kaos – det flyter av mat og olje i en eneste smørje.

I beredskap

Jon Amtrup forteller at den sørafrikanske kystvakten er alarmert og at de hadde planer om å rykke ut med fly, men da de fikk vite at den norske seileren selv hadde fått kontroll over båten, avventer de.

Are Wiig anslo at det blåste rundt 35 knop da han mistet masten.

– Noe han oppfattet som lite etter å ha seilt i storm i over tre døgn. Utfordringen er at seilerne i regattaen har seilt raskere enn forventet, slik at de er kommet for tidlig ned i Sørishavet hvor det ennå er vinter og kraftige stormer, sier Amtrup.

Eventyret over

Han forteller at Are Wiig ironisk nok nettopp hadde lest i boken «The voyage of madmen», om at under Fastnet-stormen i 1979 der 15 seilere omkom, hadde alle båtene som der valgte å legge bi, klart seg og ikke gått rundt.

– Men forholdene der nede Are er har nok vært atskillig tøffere, mener Amtrup.

Når sterk vind og kraftig strøm møtes, slik de gjør i området rundt Cape Town, blir det dannet svært høy og krapp sjø.

Uhellet betyr at Golden Globe er over for Are Wiigs del. Det er ikke snakk om å sette opp ny rigg og fortsette.