Søk i arkivet

TEST: Are Wiig utfordrer seg selv og båten med en tøff seiltur til Nordkapp i oktober.
TEST: Are Wiig utfordrer seg selv og båten med en tøff seiltur til Nordkapp i oktober.

Are Wiig seiler solo til Nordkapp

Soloseileren vil forsøke å sette ny rekord fra Lindesnes til Nordkapp som en oppkjøring til noe mye tøffere.

SOLO: Are Wiig er en av 30 skippere
som skal seile Golden Globe. Han er den eneste norske.

SOLO: Are Wiig er en av 30 skippere som skal seile Golden Globe. Han er den eneste norske.

Norskekysten i oktober er både kald, mørk og barsk. Det er akkurat slike forhold Are Wiig ønsker for å teste ut seg selv, båt og utstyr.

Are Wiig skal seile Golden Globe, jorda rundt solo, en regatta som starter 1. juli 2018. Regattaen er et 50 års jubileum for verdens første soloseilas rundt jorda. I regattaen som Are Wiig skal seile, er det ikke lov med teknologi utviklet etter 1967. Båten skal også være maksimalt 36-fot, og være langkjølt. Are Wiig har valgt en OE 32, som han har seilt, og oppgradert nå i to sesonger.

På vei

Are Wiig startet soloseilasen fra Hvasser søndag 8. oktober, og har fått gleden av frisk nordavind, klar himmel og stor måne.

Rekorden Are ønsker å slå er på litt over 7 døgn, seilt med en Pogo 10.80 med fullt mannskap, men Wiig ønsker ikke å seile innenfor øyer som rekordbåten holdt.

– Jeg skal seile båten brutalt, og se hva som ryker. Båten har ny rigg, nytt dekksutstyr og nye seil, uttalte Wiig før start.

Rekord blir det helt sikkert, fordi ingen andre har seilt Lindesnes - Nordkapp alene. 

TRACKING: Are Wiig har holdt en fart
på ca 6 knop sydover mot Lindesnes.

TRACKING: Are Wiig har holdt en fart på ca 6 knop sydover mot Lindesnes.

Gunstige forhold

Are Wiig ser for seg lette vinder fra start. Han er for øyeblikket øst for Arendal, med 60 nm til Norges sydligste punkt. Der bør han være i natt. Da er det lett, men det er meldt 15 m/s på Jæren Rev tirsdag, heldigvis fra sørøst.

Over en uke

Are Wiig antar at turen fra Lindesnes til Nordkapp vil ta 8 til 10 døgn, men håper på at det går raskere. Distansen er på ca 1000 nautiske mil. I nord skal Are gjøre en jobb, før han setter kursen sydover. På hjemturen vil han seile i etapper.

Trenger støtte

Are Wiig har full støtte av sin kone for å oppfylle drømmen om et internasjonalt stort solo-race. Familien har solgt huset for å finansiere satsningen. I tillegg er det satt i gang en innsamling for å hjelpe Are Wiig.

Du kan støtte Are Wiig her.

 

VIND: Are Wiig for gode forhold
etter å ha rundet Lindesnes. Tirsdag blir det frisk vind fra
sør langs Vestlandskysten.

VIND: Are Wiig for gode forhold etter å ha rundet Lindesnes. Tirsdag blir det frisk vind fra sør langs Vestlandskysten.

 

 Kommentarer

Golden Globe Race 2018

Golden Globe Race 2018 er en soloseilas rundt jorden til minne om den aller første enmannsseilasen rundt jorden i 1968/69; Sunday Times Golden Globe Race. Ni seilere startet i seilasen, men kun én seiler fullførte: Robin Knox-Johnston fra England. Han vant med den 32 fot lange ketchen «Suhaili» og brukte 312 døgn.

SUHAILI: Robin Knox-Johnston var den første til å fullføre en soloseilas non stop rundt jorden.

SUHAILI: Robin Knox-Johnston var den første til å fullføre en soloseilas non stop rundt jorden.

PPL Photo Agency

Sunday Times Golden Globe er blitt viden kjent ikke bare på grunn av Knox-Johnstons legendariske seier, men også på grunn av alle historiene som er knyttet til regattaen.

Mest kjent er historien om briten Donald Crowhurst som etter at han hadde nådd farvannet rundt Cape Town, seilte rundt i Atlanterhavet og oppga posisjoner som om han seilte videre rundt Antarktis. Tanken hans var å knytte seg til feltet igjen da båtene hadde passert Kapp Horn og kommet tilbake i Atlanterhavet, men han innså at bløffen ville bli oppdaget og begikk selvmord.

En annen historie er om franskmannen Bernard Moitessier som da han var kommet godt inn i Atlanterhavet og på vei mot mål, ikke hadde lyst til å gå i mål og til et normalt liv i Europa, og i stedet fortsatte en halv gang til rundt jorden inntil han kom til Tahiti i Fransk Polynesia der han slo seg ned.

Australieren Don McIntyre (60) tok for noen år siden initiativet til Golden Globe Race 2018 til minne om den eventyrlige regattaen 50 år tidligere. Regattaen skal seiles i langkjølte båter med en maksimal lengde på 36 fot. Man har kun lov å benytte de samme hjelpemidlene man hadde for 50 år siden, men med noen unntak og modifikasjoner. Båtene seiler scratch; det er ingen måleregler inne i bildet.

Interessen for å delta har vært stor, og kvoten på 30 seilere ble raskt fylt opp. Are Wiig fra Røyken er en av de 30 deltagerne. Han vil seile med en båt av typen OE 32.

Golden Globe Race 2018 seiles non stop og seilerne må passere gjennom fire «gater» på vei rundt. Distansen er ca. 30 000 nautiske mil. Eldste deltager er 71 år, de yngste er 27 år. En av deltagerne er kvinne. Tre seilere står på venteliste for å delta.

Les mer om Sunday Times Golden Globe

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen