PIONER: «Manureva» ble bygget i 1968 under navnet «Pen Duick IV» og var avansert fro sin tid. Alain Colas kom rundt i 1973, men med en stopp. I 1978 forsvant fartøyet med skipperen under Route du Rhum.

Bare fire har klart det, nå er seks seilere klare for et forsøk

Bare fire seilere har klart å seile jorda rundt alene i en flerskrogsbåt. Tallet kan bli ti om alle deltagerne i Arkea Ultime kommer seg rundt.

Publisert Sist oppdatert

7. januar starter Arkea Ultime, Vendee Globe for Ultime 32/23-klassen. Ultime 32/23 et flerskrogsbåter med maksimal lengde på 32 meter og maksimalbredde på 23 meter. Det blir en krevende utfordring.

Tragiske forsøk

Å seile jorda rundt alene uten stopp er krevende, og bare 199 seilere har klart å gjøre det. Det fleste av dem har gjort dette mens de har seilt Vendee Globe.

To trimaraner deltok Sunday Times Golden Globe Race I 1968, men ingen av dem lykkes. Av de syv enskrog og to trimaranene som startet var det bare en som fullførte, og det var Robin Knox-Johnston som fullførte. Han brukte 312 døgn. Nigel Tetley seilte en trimaran som sank, men ble Tetley ble reddet. Verre gikk det med Donald Crowhurst som tok selvmord.

I 1973 forsøkte Alain Colas seg med en trimaran på 20,5 meter. Den var konstruert av André Allègre og bygget i aluminium for Eric Tabarly i 1968, en båt Colas kjøpte i 1970 og omdøpte «Manureva». Alain Colas kom seg rundt jorda, på rekord rask tid, bare 169 døgn, men måtte ta ett stopp under veis.

Alain Colas forsvant under Route du Rhum I 1978 med «Manureva», og verken båt etter mann ble noen gang funnet.

LYKKES: Francis Joyon ble første i verden som seilte nonstop alene rundt jorda med en flerskrogsbåt. Det klarte han i 2004, og han brukte nesten 73 døgn på runden.
LYKKES: Francis Joyon ble første i verden som seilte nonstop alene rundt jorda med en flerskrogsbåt. Det klarte han i 2004, og han brukte nesten 73 døgn på runden.
ENESTE. Ellen Mac Arthur er den eneste kvinnen som har seilt alene rundt jorda i en flerskrogsbåt. I 2005 satte hun også rekord.
ENESTE. Ellen Mac Arthur er den eneste kvinnen som har seilt alene rundt jorda i en flerskrogsbåt. I 2005 satte hun også rekord.
MARGINALT: Thomas Coville ventet på tøft vær slik at han skulle få en rask start på rekordforsøket. Rett etter start holdt det på å gå galt.

Lykkes i 2004

Flere forsøk ble gjort, men ingen klarte det uten stopp. Det var først i 2004 at et person klarte å seile jorda rundt non-stop i en flerskrogsbåt. Det var Francis Joyon som seilte sin 27 meter lange «IDEC». Han gjennomførte på bare 72 døgn, 22 timer, 55 minutter og 22 sekunder, en snittfart på 16,53 knop.

Ett år senere falt rekorden. Da klarte Ellen MacArthur og seile rundt på 71 døgn, 14 timer og 16 minutter med sin 22,9 meter lange trimaran.

Det motiverer Francis Joyon til å forsøke seg på nytt. Han får bygget seg en ny trimaran, en på 29,7 meter. I 2008 barberer Joyon MacArturs rekord med to uker. Han bruker bare 57 døgn, 13 timer, 34 minutter og seks sekunder. Det gir en snittfart på 20,56 knop.

8 år senere faller rekorden igjen. Da bruker Thomas Coville kun 49 døgn, tre timer, fire minutter og 28 sekunder med sin 31-fots lange «Sodebo».

MACIF: Gabart har sin rekord fra 2017 fremdeles stående.

Dagens rekord

François Gabart har dagens rekord, og den har stått siden 2017. Da seilte franskmannen rundt jorda på bare 42 døgn, 16 timer, 40 minutter og 35 sekunder i sin «Macif», en trimaran på 30 meters lengde og 21 meteres bredde. Gabart seilte med en hastighet på 27,2 knop i snitt.

«Macif» var en trimaran uten foiler, men båten ble bygget om til foiler etter verdensrekorden. Det har gjort den raskere, men ikke rask nok for Gabart. Han bestilte seg ny båt og den heter nå «SVR-Lazartigue». François Gabart har gitt rattet videre til 26 år gamle Tom Laperche som er en av de seks som skal seile Arkea Ultime.

«Macif», båten som holder solorekorden rundt jorda skal også være med, nå under navnet «Actual Ultime 3» og skal seiles med Anthony Marchand som skipper.

Thomas Coville har satt rekorden før, men har også en haug av mislykkede forsøk. Coville kan bli andre mann med to solorunder i flerskrogsbåter. Han seiler også en ny båt, men fremdeles med «Sodebo» som sponsor.

Siste påmeldte fartøy til Arkea Ultime er «Adagio» med Eric Péron som skipper. «Adagio» er gamle «Sodebo» som satte rekord i 2016.

SØLV: Tom Laperche, sammen med Francois Gabart ble nest best i Transat Jaques Vabre. Båten ble bestilt av Gabart for å kunne forsvare sin rekord.
RASKEST: Armel Le Cleac'h har gjeldene enskrogsrekord solo rundt jorda, og var raskest under Transat Jacques Vabre nå i november med sin nye trimaran.
NYTT FORSØK: Ingen har forsøkt mer på en jorda rundt rekord alene enn Thomas Coville. Det har han klart en gang. «Sodebo Ultim 3» er en ny trimaran, men vist seg å ikke være like rask som de andre nye trimaranane. Coville ble nummer fire i Transat Jaques Vabre.

Faller rekorden?

Rekorder å slå

Solo 24 timers rekord: 851 nm (Francois Gabart 2017)

Ekvator-Kapp det gode håp: 6d 1h 35m (Francois Gabart 2017)

Ekvator til Ekvator: 30d 4h 50m (Francois Gabart 2017)

Stillehavet: 7d 15h 20m (Francois Gabart 2017)

Kapp Horn til Ekvator: 6d 22h 15m Francois Gabart 2017)

Samme år som François Gabart satte ny solorekord rundt jorda, så satte Francis Joyon også en ny rekord. Denne rekorden ble satt med mannskap. Joyon satt nye Jules Verne-rekord, og seilte rundt på 40 døgn, 23 timer, 30 minutter og 30 sekunder i «IDEC Sport». Heller ikke denne hadde foiler.

Både Gabart og Joyon satte i gang rekordforsøket etter en fordelaktig værprognose. Med 10 dagers varsel kan de nå legge opp en rute gjennom lavtrykkene i nord, passatvinden nord for ekvator, stillebeltet, den sørlige passatvinden, og ned i lavtrykkene i Sørishavet.

I 2020 forsøkte både «Maxi Edmond de Rothschild» og «Sodebo» seg med å sette ny rekord rundt jorda, menn med mannskap. De forsøkte seg på «Jules Verne-pokalen», men begge ga opp. «Maxi Edmond de Rothschild» traff noe i bannet etter få dager, og «Sodebo» ga seg i Det Indiske Hav med rorproblemer. 

Når Arkea Ultime starter 7. januar har de ikke denne fordelen. Det reduserer mulighetene for å sette ny rekord. Men dagens trimaraner er raskere, særlig i lettere vind. Det gir dem flere rutemuligheter, og kan fly mellom lavtrykk for å posisjonere seg gunstigst mulig. Rekorden fra Engelske kanal til Ekvator er på fire døgn og 20 timer, og fra Ekvator tilKapp Agulhas, Sørligste punkt i Afrika er på under en uke, bare seks døgn og ni timer.

Rent teoretisk er det fullt mulig å seile jorda rundt under 40 døgn.

Armel Le Cléac’h er skipper på trimaranen «Banque Polpulair», og var raskest av de fem Ultim-trimaranene som seilte Transat Jaques Vabre i november. Under Vendee Globe i 2016/17 brukte han bare 74 døgn, tre timer og 35 minutter med sin IMOCA under Vendee Globe.

Arkéa Ultim Challenge

7. januar går startskuddet for en soloregatta jorda rundt med verdens raskeste seilbåter. Arkéa Ultim Challenge har kopiert formatet til Vendee Globe, men i stedet for 60-fots enskrogsbåter seiles det med trimaraner på 105 fot. Og det vil gå fort. Mens 60-foterene bruker rundt 70 døgn, kan de gigantiske trimaranene seile ned mot 40 døgn. 

Arkéa Ultim Challenge starter fra Brest, helt vest i Frankrike, og går rundt jorda med Sørpolen til styrbord. Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil. Gabart seilte 27 860 nautiske mil da han satte rekorden i 2017.

Det er seks skippere som stiller:

Maxi Edmond de Rothschild: Charles Caudrelie,

Banque Populair: Armel Le Cléac'h 

SVR-Lazartigue: Tom Laperche

Sodebo Ultime 3: Thomas Coville 

Actual Ultime 3: Anthony Marchand

ADAGIO: Éric Péron

Ultime 32/23

 Trimaranene er konstruert etter en boksregel med maksimal lengde på 32 meter, og bredde på 23 meter. De er bygget for å kunne håndteres shorthanded, double eller single. 

Fartøyene er avanserte karbonkonstruksjoner på 15 tonn. Riggen er 36 meter høy, og bærer opp mot 600 kvadratmeter med duk. Bare masten veier 1,2 tonn. 

De mest moderne utgavene har foiler som løfter hele konstruksjonen ut av vannet. Flyhøyden kan justeres, noe som gir en stabil og effektiv foiling. «SVR-Lazartigue» begynner å foile i 22 knops fart, og det krever en vindstyrke på 12-14 knop (6-7 m/s). 

Ultime-trimaranene foiler perfekt opp til en bølgehøyde på tre meter. Er det mer sjø så seiler disse fartøyene delvis på foilene. Da vil de eldre båtene klare å holde følge

Den store fordelen med foiler er under 25 knops vind, og spesielt på kryss. Mens de eldre båtene gjør 22 knop, vil en som foiler gjøre 28 til 30 knop. 

.