Svalbard - Grønland - Island

Til Grønlands isolerte utpost

GRØNLAND: Ekspedisjon på land i Mariager Fjord

Lars Bugge Aarset var i sommer med på en ekspedisjon fra Svalbard til Grønland og Island, 1250 nautiske mil med ren magi.

Publisert Sist oppdatert

Isfjorden på Svalbard er stor, men det tar ikke så mange timene fra Longyearbyen fra vi har passert Grumant og Isfjord Radio til vi skimter Prins Karls Forland i nord og vi er ute på åpent hav. Sakte, men sikkert forsvinner Svalbard i horisonten bak oss og vi setter kursen mot Øst-Grønland og et av verdens mest utilgjengelige områder.

Turen starter i midnattsol og vi bruker nærmere fem døgn å krysse over den nordligste delen av Atlanterhavet. Båten er den 70 fot store «Valiente», en stålbåt konstruert for arktiske forhold. Den har seks lugarer, fem bad og 16 køyeplasser. Vi er et internasjonalt mannskap på 14 som har mønstret på, med deltakere fra både England, Chile, USA, Latvia, Danmark, Tyskland og Norge. Kaptein John Macken er i tillegg fra Irland. Vinden er varierende og som ofte under turseiling vekslende mellom lite vind og motvind slik at det blir en del bruk av hjelpemotor i tillegg til seilingen. Under overfarten fra Svalbard er det mer enn nok sjø, spesielt for den minst sjøsterke delen av mannskapet. Selv for erfarne seilere er det krevende å sove i vekselvis vektløs tilstand, og med fare for å bli kastet ut av køya.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER