Påmelding til Askøy Rundt 2023 ligg no på på SailRaceSystem.

Førebuinga til Askøy Rundt har starta

Sjølv om det i skrivande stund er 79 døgn til årets Askøy Rundt er regattakomitéen allereie i full gang med førebuinga.

Harald Gjøsæter • Finn Espeseth, som skal vere regattasjef for den 44. utgåva av regattaen, har allereie lagt ut invitasjonen på regattaens heimeside på SailRaceSystem, og opna for påmelding.

Dette er Askøy Seilforenings mest tradisjonsrike regatta, der den første i serien vart arrangert same året som Askøy Seilforening vart stifta. Berre eit år vart Askøy Rundt avlyst, og det var i «koronaåret» 2020.

Medan mange regattaer er mest for dei hardkokte regattaseglarane, har Askøy Rundt alltid hatt ein mjukare profil, som ein familieregatta der ein både kan ta med borna og svigermor, og der det sosiale har nesten like stor plass som det sportslege. Det at regattaen går over to dagar har muliggjort dette, fordi seglarane då samlast på Herdla havn, etter seglasen laurdag, og held fram resten av løpet rundt Askøy på søndagen.

Men som praktisk tala alle andre regattastevne, har også Askøy Rundt opplevd stor nedgong i talet på båtar dei siste åra. I si «storhetstid» på 1980-90-talet var det gjerne langt over hundre båtar med, medan ein dei siste åra gjerne har sett under tretti.

No legg regattakomiteen og styret i Askøy Seilforening hovuda i bløyt for å finna ut kva som skal til for å snu denne uheldige trenden. Kva som kjem ut av den diskusjonen er enno for tidleg å spå om, men medlemane i Askøy og dei andre seilforeningane i distriktet skal i alle fall på ulike måtar bli minna om regattaen i tida som står att før helga 19. – 20. august. Og så pass kan vi røpa, at vi har lukkast å få Seilmaker Iversen med som hovudsponsor for regattaen, og det betyr ei auka satsing for igjen å gjera dette til den store familieregattaen på vestlandet.

.

En flott seilforening drevet av fellesskapet

Det er med stor glede og stolthet at jeg som styreleder i Askøy Seilforening får dele med dere noen av våre nyeste oppdateringer om driften og den fantastiske dugnadsinnsatsen som preger vår forening.

Vi er som en stor familie av seilere som er drevet av en felles lidenskap for sjøen og ønsket om å fremme seiling som en aktivitet for alle. Dugnadsånden har alltid vært kjerneelementet i Askøy Seilforening, og det er utrolig givende å se engasjementet og viljen til å bidra blant våre medlemmer. I løpet av det siste året har vi gjennomført flere spennende prosjekter som har utviklet både fasilitetene våre, seileropplevelsen og tilbudet for medlemmene.

ASF har investert betydelige ressurser i å oppgradere infrastrukturen og båtparken. Gjennom dugnadsinnsats har vi sammen skapt et mer innbydende miljø for seilere i alle aldre og forbedret rammene for trening og konkurranser. Takket være en dedikert gruppe frivillige og tilskudd fra næringslivet og det offentlige har vi klart å gjøre klubben vår til et virkelig hjem og arena for alle som elsker seiling.

Vår felles innsats har også omfattet oppgraderinger av ynglingene og ikke minst anskaffelse av J70. Vi har investert i nytt utstyr, reparert eksisterende båter og til og med utvidet flåten for å imøtekomme den økende interessen for seiling blant yngre seilere. Med en bredere, mer moderne båtpark kan vi tilby et bredt spekter av seilingsmuligheter og sikre at medlemmene kan utforske sjøen med trygghet og entusiasme.

En av våre viktigste satsninger er seilopplæring for barn og unge. Gjennom kurs, treningsleirer og regelmessige treninger har vi gitt muligheten til mange unge seilere å utvikle sine ferdigheter og lidenskap for seiling. Våre erfarne trenere har vært uvurderlige i å veilede og inspirere neste generasjon seilere, og vi er glade for å se dem trives og vokse i seilmiljøet.

Jeg registrerer noe redusert deltakelse i klassen for tur/hav og mener økt satsning på rekruttering i de yngre klassene vil endre dette bildet på sikt. Og det er derfor en glede å konstatere at kursene i sommer er allerede fylles opp.

Jeg vil benytte anledningen til å takke hver enkelt person som har bidratt til driften av ASF. Uten deres engasjement, entusiasme og vilje til å hjelpe til, ville vi ikke nådd våre mål. Det er den kollektive innsatsen som gjør foreningen så levende og inspirerende, og jeg er takknemlig for å være en del av denne fantastiske gjengen.

På vegne av hele styret vil jeg oppfordre alle seilere, enten dere er medlemmer eller potensielle medlemmer, til å delta i fellesskapet og oppleve gleden ved seiling sammen med oss. Vi ønsker å skape en inkluderende og inspirerende seilforening som gir muligheter for alle, uavhengig av alder eller erfaring.

Vi ser videre frem til en spennende sesong som allerede er godt i gang, og vi håper å se dere alle på vannet. Sammen vil vi fortsette å dyrke og fremme seilingens skjønnhet og glede i Askøy Seilforening.

Helge Asperheim, styreleder, Askøy Seilforening

Trener optimistene

Tuva Handegard og Malin Elvingdal er Askøy Seilforenings dyktige, unge trenere for nye Optimist-seilere.

Tuva: Jeg begynte å seile da jeg var sju år gammel sammen med min bror. Vi var flere seilere som begynte seilkarrieren i Askøy Seilforening. De første årene seilte vi lokale regattaer, men etter hvert fikk jeg være med på Norgescup og Nordisk mesterskap. Siste året i Optimist fikk jeg også seile en stor regatta i Torrevieja. Da jeg var 14 gikk jeg over til Laser 4.7. De siste årene seilte jeg for Ran Seilforening, men nå er jeg tilbake i Askøy Seilforening som trener.

Malin: Jeg begynte å seile da jeg var åtte år gammel. Jeg startet i Milde båtlag, og gikk etter hvert over til Ran. Jeg har seilt Optimist, Zoom 8, Laser 4.7 og Laser radial. Jeg har vært med i ulike mesterskap, blant annet NC, NM, VM i Zoom 8, og EM i laser.

Vi driver med seiling fordi vi liker å være på sjøen, og synes det er flott at man kan kombinere det med en idrett. Seiling er en sport der man må tilpasse seg forholdene og forstå hvordan vær, vind, og strøm påvirker båten. I tillegg er det mange regler man må kunne, og bruke disse reglene taktisk. Seiling er en sport der det er mye å tenke på, og man kan lære nye ting hele livet.

Å være trener for nye optimister er både krevende og gøy. Å se at seilerne begynner å mestre seilingen mer og mer, er veldig givende. På nybegynnerkurset har vi også alltid kullseiling, slik at seilerne føler seg trygge om de faller i vannet. I nybegynnergruppen vår har vi mye fokus på seiling, men også lek og moro.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.