Seilsportsligaen 2019

Kan få muligheten til å seile Champions League i Europa i 2020

Med en fin kjerne med seilere har Askøy Seilforening stilt lag i seilsportsligaen de tre siste årene.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 seilte Håvard Espeseth, Chris Skogen, Nils Olav Handegard, Torstein Hellebust, Tina Kutti, Anna Sophie Hansen, Karl Emil Haugen og Stian Sol­tvedt for Askøy Seilforening i seilsportsligaens eliteserie. De fleste av disse seilerne har vært innom jollemiljøet og flere har også seilt mye storbåt.

Siden vi ikke har noen J/70er i Hordaland, har vi trent litt i Melges 24 for å få på plass oppgavefordeling og båthåndtering for de som ikke hadde erfaring med gennakerseiling.

Vi har byttet litt på mannskapet på hvert stevne i 2019. På denne måten har vi bygget opp en god gjeng som kan dele på å reise på ligastevnene. Tanken er egentlig at seilerne skal fly inn og bo på hotell på kaien. Vi har spart litt penger ved å kjøre bil og bo privat eller på Air B&B.

Det legges opp til trening fredag kveld, men det er sjelden vi rekker frem til det.  Det pleier også å være felles middag på lørdagskvelden, ofte med gjennomgang av regattaene. 

I 2019 var det ikke lenger krav om en ungdomsdeltager i mannskapet om bord, og nå kan vi også ri maksimalt på ripen og pumpe fritt på lensen med seilene. Seilingen har blitt fysisk mye tøffere enn tidligere.

På en helg kan vi seile inntil 14 seilaser, så det er ganske hektisk. Med race på 12-15 minutter er det ikke rom for feil underveis, og vi har opplevd et høyt nivå og svært tett racing i eliteserien.

Her er også direkte dømming på banen, så alt er avgjort når hver seilas er ferdig. Mellom hvert race byttes båter med gummibåter og seilerne får en pause på land – noen ganger ett minutt, noen ganger en halvtime, avhengig av et flightskjema som sier når en skal ut igjen.

I Oslo-stevnet i juni stilte vi på Asker Brygge med helt nytt lag, og selv om vi aldri hadde seilt sammen før treningen på fredagen, var det kjempegøy å se at alle om bord kunne alt og kommunikasjonen fløt strålende. Når vi så klarte å starte bra og i tillegg ha overlegen fart på kryssen i hard vind, sto denne første runden ut som den beste vi har seilt i eliteserien.

De tre neste helgene, på Hankø, i Arendal og i Trondheim, var preget av enda tettere racing, og siden startene ikke satt like bra, ble det heller ikke helt de resultatene som vi håpet på. Det ble litt stang ut for oss.

FJERDE PLASS: Stian Soltvedt (til venstre) og laget hans fra Askøy hadde grunn til å juble etter den siste serierunden i seilsports­ligaen i Trondheim.
FJERDE PLASS: Stian Soltvedt (til venstre) og laget hans fra Askøy hadde grunn til å juble etter den siste serierunden i seilsports­ligaen i Trondheim.

Litt nedover på listen er det veldig tett mellom lagene. En plassering i en enkelt seilas av de 8–11 seilasene som vanligvis blir seilt på en helg, ble avgjørende for sammendraget. Vi var centimetere fra pallplass denne gangen, men endte til slutt på 4. plass. Trøsten er at vi fikk den siste plassen i Sailing Champions League-serien neste år.

I høst blir det trekning blant de fire beste lagene i eliteserien om den videre kvalifiseringen, og vi får vite hvor og når til neste år vi kan stille lag fra Askøy i et kvalifiseringsstevne til selve Sailing Champions League-finalen som bruker å være i Saint Moritz i august.

Kvalifiseringsrundene går etter samme konsept og med J/70-båter, og har tidligere vært i St. Petersburg, Las Palmas og på Sardinia. Kanskje en sponsor og litt trening kan få et Askøy-lag ut i Europa i 2020?

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.