Informasjon fra Askøy Seilforening

Seildag for Ukraina

Søndag 7. mai hadde Askøy Seilforening etter initiativ fra den aktive Ynglingruppen i foreningen via koordinatorer i Askøy og Bergen kommune for flyktningene fra Ukraina invitert til en seil-dag i foreningen.

Kjell Eirik Irgens Henanger • Responsen var enormt god og ble satt stor pris på, og lenge før dagen høstet vi mye lovord for initiativet vårt. Med en altoverskyggende omveltning i livet, en ny og ukjent hverdag i ukjent land er fine fritidsaktiviteter høyt verdsatt og veldig nødvendig.

Ca 25 prosent av Ukrainerne hadde noen form for seiling fra før.

Ukraina er ingen ukjent seiler nasjon, og øst Ukraina mot Svartehavet er jo også bland det tidligst og hardest rammede områdene. Så at nasjonen som tok sølvmedaljen i Yngling-klassen i Athen hadde noe med seilererfaring var ikke uventet, men at over 25% hadde en eller annen form for erfaring med seiling fra før var en gledelig overraskelse. Vi tok påmelding via et enkelt oppsatt webskjema i google forms til dagen og fikk ganske raskt over 50 påmeldinger.

Også i egen forening var responsen veldig god og vi tok sikte på å kunne ønske alle interesserte velkommen til en og samme dag. Vi hadde erfarne skippere til 5-8 Ynglinger som hver kunne ta med to gjester ombord til en tur på fjorden. I tillegg hadde vi 5-6 store havseilere med skipper og et erfarent mannskap som kunne ha med gjester til en seiltur på fjorden. I tillegg kunne vi buke noen Rib'er. J/70 seilerne var på ligastevnet så Askøy sin trenings J/70 tok vi ikke i bruk i denne omgang. Etter tips fra koordinatorene i kommunen regnet vi også med at ikke alle påmeldte ville møte.

Med Ukrainsk flagg i riggen
Ukraina har OL-medalje i Yngling.

På dagen var programmet en oppstart samling i klubbhuset med informasjon om organisering av idrett generelt og seiling spesielt, om Askøy Seilforening og andre foreninger i vårt område, muligheter for utstyrslån via bua.no samt litt kort intro til den planlagte seilingen vi skulle ut på.

Vi hadde fått en frivillig tolk fra Røde Kors med. Men en ung kar med omlag ett års botid i Norge blant de besøkende tok tolk oppgave på sparket, så språkbarrieren ble fort passert.

Godt vær

Etter introduksjonen gjorde vi klart til å komme på sjøen. De besøkende ble fordelt i båter. Vi lånte ut redningsvester m.m. Mye av dette var lånt på et par av Bua filialene i vårt område for anledningen. Deretter ble alle engasjert i rigging og klargjøring av båter. Vi var virkelig på godfot med værgudene og hadde strålende sol og 3-4 m/s. Helt ideelle forhold. Ganske snart var Hauglandsosen fyllt av både Ynglinger og store båter, og det ble seil kryss og lens, spinnakere ble heist og jibbet, alt som det skal. Etter et par-tre timer ble det samling på land igjen for en lettere lunsj, kaffe og vafler, alt forberedt av en super dugnadsgjeng på kjøkkenet.

ASKØY: God stemning om bord.

Smilene var brede og humøret upåklagelig. Vi fikk store og hjertelige takk for en dag de satte ubeskrivelig pris på. Det var også sterkt å få møte mange av dem og bli litt kjent med deres hverdag og verden, med frykt for sine som var igjen i Ukraina. Etter endt dag var mange også fristet av å fortsette med seilaktivitet, så dette må vi prøve å få tilpasset på en god måte for alle.

Vi oppfordrer alle seilforeninger eller andre idrettslag til å prøve å få tilsvarende aktiviteter. Det er givende for alle parter og man kan fort få rekruttert nye ivrige seilere eller arrangører ut fra en slik aktivitet? For ikke å nevne gleden det skaper hos alle parter!

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.