Informasjon fra Askøy Seilforening

VINNERE: NOR 160 «Himlaleite» og NOR 13343 «Jølle».

Hjeltefjordtrimmen

Midtukeregattaen Hjeltefjordtrimmen arrangeres av seilforeningene Askøy og Ran. Foreningene ligger på hver sin side av Hjeltefjorden, og avstanden mellom dem er vel tre nautiske mil.

HARALD GJØSÆTER • Regattaseriens historie går rundt 20 år tilbake, da de to foreningene ble enige om å satse på en felles trimregattaserie med startområde omtrent midtveis mellom havnene. 

Som mange andre regattaer hadde også Hjeltefjordtrimmen sin storhetstid noen år tilbake. I rekordåret 2008 var det hele 74 båter som startet i en eller flere av seilasene. Siden har det dabbet noe av, og deltakelsen har de siste ti årene ligget på 30-40 båter gjennom sesongen. De to siste årene har under 20 båter deltatt på en eller flere seilaser.

VINNER: NOR 4352 «Shiraz»
VINNER: NOR 399 «Odonata».

Felles regattakomité

Det seiles hver tirsdag fra tidlig i mai til midt i juni, og fra begynnelsen av august til midt i september. En felles regattakomité legger løpene og skriver seilingsbestemmelsene, og foreningene har ansvaret for annenhver seilas. Selve arrangeringen går på omgang mellom båtene som seiler. Det seiles stort sett på faste merker og arrangøren legger bare ut startlinjen. Men det er mange løpsalternativer, alt etter hvilken vei vinden blåser.

Det er både en tur/rekrutteringsklasse og flere NOR rating-klasser, og spennet i rating har vært stort. Men de siste årene har det vært en tydelig nedgang i tallet på småbåter, slik det er i de fleste regattaer.

I år var det planlagt tolv seilaser, men bare ti ble arrangert. En klausul i seilingsbestemmelsene sier at det ikke skal startes om det er meldt mer enn 12 m/s middelvind i regattaområdet, og én seilas ble avlyst da det blåste stiv til sterk kuling. Den andre avlysningen kom fordi det var komplett vindstille. Ellers gikk alt etter planen, og arrangørene var påpasselige med å avkorte i minkende vind slik at selv de langsomste båtene stort sett alltid kom seg over mållinjen før maksimaltiden løp ut kl 21. 

ARRANGØR: ASFs komitébåt «in action», med artikkelforfatteren som arrangør.

ASF gjorde det bra

Deltakerstatistikken viser at det hvert år har vært en liten overvekt deltagerbåter fra Ran. Men et plaster på såret for oss i Askøy er at vi i det minste vant fire av de seks klassene.

Hjeltefjordtrimmen er både trimregatta og treningsregatta for de ivrige seilerne, og en sosial greie for de som får en fin anledning til å komme seg ut på sjøen minst en gang i uken. Det er også fin trening i å arrangere regattaer for de som tar sin tørn. Vi har videre forsøkt å få til en liten sammenkomst i klubbhuset etter at båtene kommer i havn, med litt vafler og seilprat. Det har i år bare vært gjort én gang i Askøy, men tiltaket var populært og gav mersmak. 

Som en avslutning på sesongen samles foreningene til felles klubbkveld med premieutdeling, evaluering av årets serie og innspill til hva vi kan gjøre bedre neste år.

Klassevinnere Hjeltefjordtrimmen 2023:

Flerskrog: NOR 399 «Odonata», Bengt Åge Sørby Borge, ASF

Uten sp.: NOR 15384 «Christiane», Håvard Kvalvik Berge, ASF

NOR rating < 0.940 NOR 4352 «Shiraz», Gordon Wright, ASF

NOR rating 0.940-1.015 NOR 13343 «Jølle», Bjørn Normann, Ran

NOR rating > 1.015 NOR 160 «Himlaleite», Torbjørn Halvorsen, ASF

Turklasse: Vinner kåres ved loddtrekning. Dette er ennå ikke foretatt.

.

Mestermøte i kretsmesterskapet

Det lå an til mestermøte i årets klubbmesterskap i Yngling. Både regjerende verdensmester NOR 405 «Fetter Fart» og norgesmester NOR 261 «Hoy Hoy!» skulle duellere mot hverandre, og i tillegg få prøve seg på de tidligere norgesmesterne om bord i NOR 217 «Wild Thing». 

 

CLAUS GLADYSZAK • Men på startlisten var det også andre lokale størrelser som nok var ute etter å tukte de to først nevnte celebritetene. Sykdom tok knekken på mannskapet om bord i «Fetter Fart», så de måtte kaste inn håndkleet allerede før regattastart. 

Dette førte til at det ble litt mer åpent i toppen, noe veteranene i «Wild Thing» hadde tenkt å benytte seg av. Det ble derfor fine dueller mellom dem og oppkomlingene i «Hoy Hoy!». Men også ringrevene i NOR 344 «RedWhite&Blue» og det franske alibiet, la oss kalle den «Yves», blandet seg inn og kjempet fint i toppen. Med i kampen var dessuten agentene i «Shaken» og mikslaget i «Polaris».

Det endte som det ofte har gjort denne sesongen med ren «strike» til «Hoy Hoy!» og serien 1-1-1-1-1. Med dette sikret skipper Petter Hermansen, datteren Stine og bror Claus Gladyszak ikke bare klubbmesterskapet, men også totalseieren i Askøy Yngling Cup for 2023. 

Basert på årets resultater er det nok flere av de aktive Ynglingene i ASF som ønsker å sette «Hoy Hoy!» ettertrykkelig på plass i 2024-sesongen - inkludert verdensmesterne!

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.