Solfylt jubileum i Risør
"Sandefjord" og "Risør II" side om side..
Solfylt jubileum i Risør
Lena Stølås på RS" Sandefjord". Skøyta fyller 100 år i år.
Etter et kraftig tordenvær på morgenen kom finværet tilbake før meterbåtene hadde sin regatta i går.

Solfylt jubileum i Risør

Etter gårsdagens torden og lyn er solen tilbake i festivalbyen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det nye Osebergskipet er på plass med mannskap og stand i Risør. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Risør;

Solen skinner over festivalbyen som feier sin 30. trebåtfestival. Blant deltakerne i år er det nye Osebergskipet, som stiller med vikingmannskap og stand.

– Skipet er en replika av det gamle Osebergskipet, bygget etter samme metode som originalen, forteller høvedsmann og daglig leder for Oseberg-prosjektet Geir Røvik. Vikingstanden og skipet er blant hovedattraksjonen, og tiltrekker seg oppmerksomhet fra både store og små besøkende.

Om tre år planlegges en stor ekspedisjon langs norskekystenopp til Russland, og så videre gjennom de russiske kanalene og elvene, forteller Geir Røvik og Eivind Luten.

De to redningskøytene " Risør II" og "Sandefjord" ligger side om side i havnen, og gjennomføret i dag hvert sin 100-årsmarkering.

– "Sandefjord" fyller 100 år, og har med seg tildligere seilere fra jordomseiling og ekspedisjoner. Vi har gjeste fra Irland, California, Florida og Sør-Afrika, forteller, eier Lena Stølås. Hun og mannen Ingvald fra Haugesund har hatt båten siden 2009.

For "Risør II" er ikke 100-årsmarkering like hyggelig. – "Risør II" var båten som ertsattet "Risør 1",som forliste for 100 år siden utenfor Risør i et skikkelig vinteruvær. Det er heller aldri blitt funnet rester etter den første skøyta eller mannskapet som var om bord.

Gårsdagen startet med et forrykende tordenvær og regnskyll. Finværet kom imidlertid tilbake utover dagen,  og meterbåtene og skøytene avholdt sine tradisjonelle regatter under fine forhold.

VIKINGER: Geir Røvik og Eivind Luten forteller om det nye Osebergskipet og planene fremover.