Proffseilingen tilbake i Australia

SuperFoiler Grand Prix starter med toppseilere fra America’s Cup.

Publisert Sist oppdatert
FOILER: SuperFoiler skal bli klassen som tar over for det Skiff 18 en gang var.
EKSTREME: Skiff 18 var med på å utvikle moderne seiling. Klassen var tidlig ute med lange baugspryd og asymmetriske spinnakere.
FLY: Sideskrogene har form fra sjøfly.

SuperFoiler Grand Prix er en helt ny serie bestående av fem regattaer rundt om i Australia, i helt nyutviklede trimaraner. Den har et originalt design. Hovedskroget er 7,9 meter langt, mens sideskrogene er bare 4,5 meter. Det er kortere enn fartøyets bredde på 5,1 meter. Sideskrogene har en form som minner om pongtongene på ett sjøfly. De er jo også bygget for å lette.

SuperFoiler er utviklet over flere år, og prototypen kom på vannet for snart ett år siden. I Adelaide, South Australia stiller seks lag, alle med tre seilere.

Trimaranen er utviklet av Morrelli & Melvin Design Team, og det er jobbet mye for å skape en båt som også er rask når den ikke foiler. Sideskrogene er løftet høyt, og det skal være mulig å seile båten med bare senterskroget i vannet. 

Modernisert Skiff 18

Det er tidligere Skiff 18-seiler  Bill Macartney som har dratt i gang SuperFoiler Grand Prix. Skiff 18 var en spektakulær klasse  med ekstreme båter med tre mann i trapes, akkurat som SuperFoiler. Skiff 18 klassen var en utviklingsklasse, og 49er er på mange måter en nedskalert Skiff 18. Tross interessen, så forsvant Skiff 18 fra TV-skjermene i 1997. Fredag 2. februar vil Australske Channel 7 sende seilingen direkte presentert med moderne teknologi.

Lette og raske

Trimaranen veier bare 350 kilo og har et seilareal på 42 kvm. Som America’s Cup-båtene, så har den ingen større sløreseil. Foilene løfte skroget alt i 3 m/s, o da øker farten fra fem knop til nesten 20. Trimaranene skal være god for hastigheter opp mot 40 knop. Hvert lag har dobbelt sett storseil og fokk, stor og liten.

Neste regatta etter Adelaide er i Geelong i delstaten Victoria. Så følger Gold Coats, syd i delstaten Queensland, deretter i Busselton i Western Australia, og så sesongavslutning i mars i Sydney.

 

Lag og seilere

Kleenmaid (Olivia Price, Josh Mcknight, Harry Morton)

Euroflex (Iain Jensen, Nathan Outteridge, Glenn Ashby)

Pavement (Steve Thomas, Rhys Mara, Dan Morris)

Id Intranet (Paul Campbell-James, Ed Powys, Jasper Warren)

tech2 (Luke Parkinson, Sam Newton, Ayden Menzies)

Record Point (Guy Endean, Phil Robertson, James Wierzbowski)

 

 

STORT: Seiling er stort i Australia, og den nye serien er sporten tilbake på TV.