Skagen Race 2019

KULING: «Enderpearl» mot mål i Skagen som første båt fra Åsgårdstrand.
LINE HONOUR: «EnderPearl» var første båt over mållinjen fra Åsgård­strand og vant også overall. Christen With og skipper Kenneth Bjørklund.
«HARD TO GET»: Owe Ingemann Waltherzøe, Hanse 445, fra Brevik Seilforening, vant singlehandedklassen.
«PROXFLYER»
PÅ BRYGGA: Seilerne hadde mye å snakke om.

Én av ti båter i mål

Det skulle bli en av de største Skagen Race-regattaene noen gang. Godt over 250 påmeldte, venteliste, start sent på våren. Men under skippermøtet tre dager før start i mai kom de første faresignalene: Kulingvarsel.

Publisert Sist oppdatert

Én etter én båt varslet at de ikke kom til å stille til start. Da startskuddet for de første klassene gikk om ettermiddagen onsdag 29. mai hadde over 80 båter trukket seg allerede. Av de snaut 200 båtene som startet, kom kun 25 i mål. Det ble mye å gjøre for nattevakten på regatta­kontoret.

Første båt over mållinjen var «Frostboxen» som startet i Århus. Fra Åsgårdstrand tok «Enderpearl» overall-seier og Line honour.

I den tøffe singlehand-klassen var det Owe Ingemann Waltherzøe med «Hard to get» som tok en imponerende seier. Waltherzøe hadde korrigert tid bare to timer bak overall-vinner «Enderpearl», som hadde et mannskap på 18.

Skagen

Tross få fullførte båter ble det smådramatisk på målkontoret natt til fredag da det var to båter vi ikke hadde hatt kontakt med på lang tid. Én av båtene seilte i TurGlede-klassen, og hadde dermed tracker. Båten var utenfor dekningsområdet en god stund, men dukket etter hvert opp igjen.

Etter VHF-oppkall gjennom Lyngby radio og Stockholms radio fikk man etter hvert kontakt med båten som hadde seks personer om bord. De meldte at alt etter forholdende var greit, men de hadde fått tau i propellen. I grålysningen torsdag morgen, da båten ankom Skagen, fikk de assistanse fra redningstjenesten til å komme seg trygt til havn.

Den andre båten vi ikke hadde kontakt med var i singlehanded-klassen, og den hadde verken tracker eller AIS om bord.

Etter flere timer med ubesvarte oppkall på VHF, satte Lyngby radio og redningstjenesten i gang søk etter båten med redningsbåter og helikopter. Heldigvis ble båten funnet etter kort tid, og den meldte at alt var bra.

Neste år er det 25-års­jubileum for Skagen Race. Vi håper på bedre seilforhold og ser fram til å se mange under jubileumsseilasen.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.