Båtcharter på de masuriske sjøene i Polen

Annerledes, artig og rimelig båtferie

Polen er neppe landet nordmenn tenker først på når båtferien skal planlegges. Men våre naboer i sørøst kan by på en del unike kvaliteter. Velkommen til seilerfavoritten Masuria.

Publisert

La det med en gang være klart at det dreier seg om ferskvann. Selv om det finnes båtleiemuligheter langs Østersjø-kysten, er det på sjøene, i kanalene og på elvene hovedtyngden av det polske båtlivet er konsentrert. Store deler av det sørlige og midtre Polen er relativt flatt og et nett av kanaler knytter landets vannveier sammen.

Tyngdepunktet for båtturismen er de masuriske sjøene i nordøst, nær grensen til Litauen. I denne vidstrakte, lite industrialiserte regionen er det over 2000 innsjøer og vann, og rundt sjøene ligger mange velutstyrte, barnevennlige og moderne marinaer. Skogene er rike på fugler, sopp, bær og dyreliv, og her er det slott og borger med historie som går tilbake til de teutonske riddernes dager.

I tillegg finner vi en rekke småbyer som nå kommer til hektene igjen etter den komplette raseringen under krigen og de lange ti-årene da et kommunistregime i permanent pengeknipe prøvde å få til en slags gjenoppbygging. Dette bærer byene ennå preg av, men du kan lett finne hyggelige torg, klassiske kneiper og restauranter som serverer solid, velsmakende bondekost. I Masuria møtes baltiske, polske og tyske tradisjoner, også på matfatet. For Polens historie er voldsom. Skiftende herskere, religiøse stridigheter, okkupasjoner, kriser og kriger har satt sitt preg også på denne delen av landet, som inntil 1945 jo het Østpreussen og var en del av Tyskland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her